πρόγραμμα-εεταα-καταγγελίες-γονέων-γ-103884
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.07.2016 | 13:17

Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ: Καταγγελίες γονέων για «μίζες» σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (λίστα)

Το γεγονός ότι υπάρχουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» και ζητούν από τις οικογένειες «μίζες» για να κρατήσουν μια θέση καταγγέλλουν γονείς με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και την ΕΕΤΑΑ. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ήδη παρατηρούνται φαινόμενα από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που ζητούν επιπλέον τροφεία, δηλώνουν την προτίμηση σε όσες μητέρες θα επιλέξουν σχολικό για τη μετακίνηση των παιδιών (με επιπλέον κόστος, όπως προβλέπεται) και κάνουν προ-κρατήσεις θέσεων με χρηματικό αντίτιμο (εγγραφή)».

Μάλιστα, οι γονείς στην επιστολή τους στην ΕΕΤΑΑ καταγγέλουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν ζητηθεί “μίζες” από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς τονίζοντας ότι “τα ονόματα των παιδικών σταθμών και των μητέρων για ευνόητους λόγους δεν εμφανίζονται στην επιστολή μας αυτή και θα σταλούν μόνο στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.”.

Οι πειριπτώσεις που αναφέρουν είναι οι εξής: 

Ανθούπολη: Χρήματα για εγγραφή με τη δικαιολογία πως τα πράγματα θα είναι πολύ ρευστά φετος.

Ίλιον: ‘Εξτρα χρήματα το μήνα (όχι για σχολικό ή δραστηριότητες) αλλά για να καλύψουν τη διαφορά του voucher.

Περιστέρι: Μας ρώτησαν αν θα έχουμε σχολικό γιατί όταν φτάσει η ώρα που θα μας επιλέξουν ΑΥΤΟΙ θα προτιμήσουν τους γονείς που θα πληρωνουν σχολικό.

Γλυφάδα: 150 λεει γιατί το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο φύλαξη και φαγητό και τίποτε άλλο κ αυτή τους κανει δραστηριότητες μόνη της.

Θεσ/νίκη: Αντί για χρήματα εγγραφής θα δώσουν μια λίστα με αναλώσιμα για τον παιδικό σταθμό να ψωνίσουν τα παιδια του ΕΣΠΑ .

Καλαμαριά: Ζητάνε 50 ευρώ για τα μαθήματα (αγγλικά κλπ) γιατι φέρνουν δασκάλους εξωτερικούς .

Καλλιθέα: 120 ευρώ (50 εγγραφή + 70 γραφική ύλη) για κράτημα θέσης εσπα+σχολικό. Αγύριστα περάσεις δεν περάσεις. Αν περάσεις ΕΣΠΑ θα ζητηθεί το 5% σίγουρα κ δεν ξέρει για παραπάνω. Θα υπάρχει προτίμηση στις παλιές μαμάδες γενικά εκτός αυτών που δίνουν χρήματα.

Κυψέλη: Πολύ ευγενική κ ξεκάθαρη, μιλήσαμε για προεγγραφή καθαρά κ μόνο για κράτηση θέσης η οποία μετά επιστρέφεται αν δεν πας. Αν μπεις αφαιρείται / συμψηφίζεται με σχολικό και τις έξτρα χρεώσεις/ συμμετοχή η οποία είναι στα 60 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είχε καταγγείλει πρόσφατα σε επιστολή του και ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) και έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά την συνέντευξη τύπου για την λειτουργία του προγράμματος που έδωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί: Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Θεανώ Φωτίου, ΕΣΠΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης.  Μέσω της επιστολής τους οι γονείς, τέλος, ζητούν από τους αρμόδιους να ελεγχθεί ξανά το πρόγραμμα που παρουσιάζει «κενά», πριν από την προκήρυξη των θέσεων, ούτως «ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις χαμένων θέσεων και εκμετάλλευσης των ωφελούμενων».

Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που ζητούν επιπλέον τροφεία, δηλώνουν την προτίμηση τους σε όσες μητέρες θα επιλέξουν σχολικό για τη μετακίνηση των παιδιών(με επιπλέον κόστος όπως προβλέπεται) και κάνουν προκρατήσεις θέσεων με χρηματικό αντίτημο(εγγραφή).