Categories: Κοινωνία

Προετοιμαστείτε: Νέος καύσωνας 4 ημερών από Δευτέρα -Γιατί «ανησυχούν» οι ειδικοί

Ένα νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, όπως αποκάλυψε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο Αύγουστος προβλέπεται ότι θα είναι ένας ζεστός μήνας, με την αποτίμηση να γίνεται στο τέλος του μήνα, μία ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο.

Φέτος σημειώθηκαν δύο μεγάλοι καύσωνες, ενώ τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα το είδαμε το καλοκαίρι του 2007.

«Η εικόνα που έχουμε από το φετινό καλοκαίρι ίσως θα μας βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, σημείωσε πως το νέο κύμα καύσωνα θα μας απασχολήσει από τη Δευτέρα και για περίπου 4 ημέρες.

Καθώς ο νέος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα, ιδιαίτερη σημασία έχουν όχι μόνο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει, αλλά και η μεγάλη διάρκειά του, καθώς και το γεγονός ότι ένας ακόμη έντονος και πολυήμερος καύσωνας μέσα στο ίδιο καλοκαίρι.

Πρόκειται για φαινόμενο σπάνιο παλαιότερα, που εμφανίζεται πιο συχνά τις τελευταίες δεκαετίες, τις δεκαετίες που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τροποποιεί το περιβάλλον.

Η προοπτική διεύρυνσης των ημερών με καύσωνα στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παλαιότερες μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Στη μεγάλη έρευνα του Αστεροσκοπείου για λογαριασμό του WWF Ελλάς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής την περίοδο 2020-2050 σημειωνόταν πως οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται σε θερμοκρασίες καύσωνα έως και 20 περισσότερες ημέρες το έτος.

Επίσης, σε αρκετές τουριστικές περιοχές (όπως η Ρόδος και τα Χανιά) υπήρχε η εκτίμηση πως οι ημέρες καύσωνα θα αυξηθούν από 5 έως και 15, ενώ θα πυκνώσουν και οι νύχτες που η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τη δυσφορία.

Οι συχνότεροι, εντονότεροι και παρατεταμένοι καύσωνες έχουν σοβαρές άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα), ενώ υποσκάπτουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό. Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέδειξε πως αυξάνονται μέσα στο έτος οι ημέρες και οι νύχτες που υπάρχει θερμικό στρες, ενώ η κατάσταση προβλέπεται να γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα εμφάνισης έντονου θερμικού στρες είναι στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά, σε σχέση με τις δεκαετίες πριν από το 1990. Βεβαίως αυτό έχει να κάνει και με την τσιμεντοποίηση, την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, την έλλειψη ελεύθερων και πράσινων χώρων.

Το 1987 εμφανίστηκε στην Αθήνα ο πιο φονικός καύσωνας, προκαλώντας τον θάνατο πλήθους ηλικιωμένων κυρίως ατόμων. Ηταν μια αιφνιδιαστική εισβολή, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες ελλείψει κλιματισμού, αλλά και φροντίδας από την πολιτεία και τις οικογένειες, που δεν γνώριζαν τους μεγάλους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης. Και σήμερα όμως η απειλή για την υγεία από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι μεγάλη.

Comments are closed.


Recent Posts

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοικτά της Ρόδου

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ   Σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στις 00:16 στον θαλάσσιο χώρο…

4 λεπτά ago

Αποκάλυψη: STOP στα αυτοκίνητα δεκαετίας

Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 1.000 ευρώ και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5b θέλει να επιβάλει…

6 λεπτά ago

Εμβόλιο mRNA & κατά τη σκλήρυνσης κατά πλάκας από τη Moderna

Μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία ανέλαβε ήδη και εφαρμόζει η φαρμακευτική εταιρεία Moderna . Πρόκειται για μία κλινική μελέτη, στην οποία…

8 λεπτά ago

Σε ισχύ το πρόστιμο των 100 ευρώ για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται από σήμερα 17 Ιανουαρίου σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των…

27 λεπτά ago

Δήμος Καλλιθέας: Προχωρά το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών

Ο Δήμος Καλλιθέας ύστερα από συντονισμένες ενέργειές του, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του, εξασφάλισε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»,…

30 λεπτά ago

Πάτρα: Άντρας ακολουθεί γυναίκες και αυνανίζεται

Ακόμα ένα σοκαριστικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από το οποίο απεικονίζεται ένας άντρας στους δρόμους του κέντρου…

45 λεπτά ago