πρόεδρος-ελλαν-πασσε-aκούγονται-διά-1104519
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.12.2022 | 13:55

Πρόεδρος ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ: Aκούγονται διάφορα, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής

Η κοινότητα των Ρομά βρίσκεται σε αναβρασμό για τέταρτη μέρα, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζος, προχώρησε σε καταγγελίες, τονίζοντας το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα από τον άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

Μιλώντας στον ANT1, ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ είπε ότι «ακούγονται διάφορα, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιος επίσημα να μας πει αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο;» ρώτησε.

Ο κ. Πάντζος σημείωσε πως «κανένας άνθρωπος δεν ξυπνάει το πρωί να πάει να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα γεγονός, κλοπή βενζίνης, πλημμέλημα, παραβατική πράξη… πήγε να βάλει βενζίνη και δεν πλήρωσε. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί πίνουν καφέ στο ίδιο βενζινάδικο. Ενημερώνονται εκείνη την στιγμή. Γνωρίζουν ότι η παράβαση είναι για 20 ευρώ».

«Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ πιο ψύχραιμα, να βρουν άλλο τρόπο να σταματήσουν το ανήλικο παιδί και το όχημα, να μην κάνουν χρήση όπλου, να μην υπάρχει καταδίωξη, να κινδυνεύσουν κι άλλες ζωές. Θα έπρεπε να επικρατήσει αυτή η λογική… για να κάνουν χρήση (όπλου) οι αστυνομικοί, πρέπει να πάρουν από ανώτερους εντολή, πάνω σε καταδίωξη» πρόσθεσε.




Ενώ, νωρίτερα  ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ» εξέδωσε ανακοίνωση , σχετικά με τον πυροβολισμό του 16χρονου στο κεφάλι από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη και τα επεισόδια που έχουν ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος αναφέρει πως οι Έλληνες Ρομά εκφράζουν την αγανάκτισή τους για τον πυροβολισμό του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά των Ρομά.

Επίσης χαρακτηρίζει εξοργιστικές τις τοποθετήσεις της αστυνομίας για το περιστατικό, και κάνει λόγο για αναπαραγωγή αντιτσιγγανισμού από τα ΜΜΕ.

Ωστόσο αναφέρει πως η ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ καταδικάζει τα ακραία περιστατικά. Ο Βασίλης Πάντζος τονίζει επίσης πως οι οι γονείς του 16χρονου Κώστα και του Νίκου Σαμπάνη, που σκοτώθηκε στο Πέραμα, ζουν το ίδιο δράμα με τους γονείς του μικρού Μάριου στο Μενίδι, με τους γονείς του παιδιού που έχασε τη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σχολείο στις Σέρρες, καθώς ο πόνος για ένα γονιό που χάνει το παιδί του είναι ο ίδιος.

Υποστηρίζει πως θα υπάρξουν ξανά και ξανά τα ίδια φαινόμενα εάν δεν υιοθετηθούν μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βασίλη Πάντζου

«Η αγανάκτηση που εκφράζουν χιλιάδες Έλληνες Ρομά σε όλη την Ελλάδα για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη είναι δικαιολογημένη.

Τις τελευταίες ώρες εκφράζεται ένα ξέσπασμα οργής απέναντι στα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής καθώς και στην πείρα που έχουμε οι Ρομά για τη μη απονομή της δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση του Σαμπάνη.

Όπως δίκαια εξοργίζουν και οι ανακριβείς τοποθετήσεις της Αστυνομίας για το βράδυ του περιστατικού στη Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, έχουν σοβαρές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί τόσα χρόνια δεν ικανοποίησαν τα δίκαια αιτήματά μας στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης.

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί και η επαναλαμβανόμενη ρητορική μίσους και ο αντιτσιγγανισμός που αναπαράγεται συνεχώς στα ΜΜΕ. Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε ξανά μάρτυρες της αισχρής ρατσιστικής διαλεκτικής ορισμένων ανθρώπων του πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου, την ίδια στιγμή που ως πολίτες αυτής της χώρας, ως Έλληνες Ρομά αλλά και ως Ελλάν Πασσέ αγωνιζόμαστε για την απόδοση δικαιοσύνης, την οποία έχουμε στερηθεί κατ΄επανάληψη σε μια σειρά υποθέσεων που αφορούν την αυθαιρεσία σε βάρος μελών της κοινότητάς μας.

Τα ακραία περιστατικά που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες και που η Ελλάν Πασσέ από την πρώτη στιγμή έχει καταδικάσει δεν μπορούν να αξιοποιούνται από ορισμένους για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το ρατσισμό και τον αντιτσιγγανισμό. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αξιοποιούνται για να δικαιολογηθεί η αστυνομική αυθαιρεσία.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, με τον ελληνικό λαό γιατί είμαστε κομμάτι του. Οι γονείς του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη ζουν το ίδιο δράμα με τους γονείς του μικρού Μάριου στο Μενίδι, με τους γονείς του παιδιού που έχασε τη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σχολείο στις Σέρρες, όπως και κάθε οικογένειας που έχασε παιδί. Ο πόνος είναι ίδιος, ίδιος είναι και ο ένοχος. Ας τον αντιμετωπίσουμε.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε μόνη διέξοδος και οριστική λύση στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Πρέπει επιτέλους να μπει οριστικό τέλος στην στοχοποίηση των Ρομά, μιας ομάδας εξαιρετικά ευάλωτης στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Όσο στην θέση της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της καταπολέμησης του αντιτσιγγανισμού, βρίσκεται η καταστολή και η περιθωριοποίηση, το χάσμα θα μεγαλώνει και θα γινόμαστε ξανά και ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών όπως αυτό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη»