Πρέσπες: Λαθροκυνηγοί άφησαν παράλυτο ζαρκάδι - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
6
Δεκέμβριος
Back

Πρέσπες: Λαθροκυνηγοί άφησαν παράλυτο ζαρκάδι

Μπορεί οι Πρέσπες να έρχονται συχνά στη δημόσια σφαίρα πλέον λόγω της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, όμως το περιβάλλον είναι σπίτι για πολλά είδη ζώων.

Ένα από αυτά, ένα πανέμορφο ζαρκάδι, έπεσε θύμα απάνθρωπων κυνηγών που το πυροβόλησαν και το άφησαν παράλυτο. Το άτυχο ζώο, το οποίο βρέθηκε να υποφέρει από έναν ντόπιο ψαρά, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες με ευθανασία, καθώς στάθηκε αδύνατο να αποκατασταθεί και να επανενταχθεί στο περιβάλλον, παρά τις προσπάθειες των κτηνιάτρων, των υπηρεσιών και του Αρκτούρου να το σώσουν.

Το χρονικό της δολοφονίας

Στα μέσα Αυγούστου, ντόπιος ψαράς είχε εντοπίσει το άτυχο ζώο τραυματισμένο στη Μεγάλη Πρέσπα και ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Εκπρόσωπος του Φορέα μετέβη επί τόπου και διαπίστωσε ότι το ζαρκάδι δεν μπορούσε να στηριχθεί στα πίσω πόδια. Τοποθετήθηκε στη λέμβο του ψαρά και μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την επόμενη μέρα το τραυματισμένο ζώο παραδόθηκε στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του Αρκτούρου για εκτίμηση της κατάστασης και ειδικές εξετάσεις. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε πως είχε παράλυση των πίσω ποδιών, ενώ από τον ακτινολογικό έλεγχο εντοπίστηκαν δύο βλήματα πυροβόλου όπλου στην περιοχή της λεκάνης και του μηρού. Επίσης είχε υποστεί κάταγμα σπονδυλικής στήλης, το οποίο πιθανότατα προήλθε από πτώση του ζώου.

Η κατάσταση εκτιμήθηκε από μια ομάδα κτηνίατρων με τη συνεργασία της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσας Κομνηνού, και κρίθηκε σκόπιμη η ευθανασία, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξη του ζώου δεν ήταν εφικτή.

Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) αποτελεί για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατευόμενο είδος, του οποίου η θήρα δεν επιτρέπεται στη χώρα μας. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμο ενδιαίτημα μεγάλων θηλαστικών, όπως το συγκεκριμένο είδος, η αρκούδα και άλλα είδη, τα οποία ωστόσο πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο Αρκτούρος και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, με κοινή τους ανακοίνωση, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και καταγγέλλουν τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!