πρέπει-ο-άντρας-να-πληρώνει-στο-πρώτο-ρ-1185414
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.05.2023 | 02:00

Πρέπει ο άντρας να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού;

Είναι μια απορία που μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να λύσει, δίνοντας μια πειστική απάντηση. Πρόκειται για την ερώτηση: Ποιος πληρώνει στο πρώτο ραντεβού;

Κάθε φορά που το πρώτο ραντεβού φτάνει στο τέλος του στο μυαλό του άνδρα η ίδια σκέψη: «Να πληρώσω εγώ, ή θα την προσβάλω; Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή ισότητας. Κι αν δεν κάνω καν κίνηση και προτείνω να τα πληρώσουμε μισά – μισά μήπως με περάσει για τσιγκούνη;»

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πρόκειται για μια παλαιομοδίτικη αντίληψη ναι; Ναι. Ωραία, προχωράμε.

Η παλαιομοδίτικη, αυτή, αντίληψη πως ο άντρας πρέπει να πληρώνει για το γεύμα μάς έρχεται από την εποχή κατά την οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και επομένως δεν είχαν δικά τους λεφτά.

Ευτυχώς, όλη αυτή η παραπάνω πρόταση ανήκει στο μακρινό παρελθόν, ωστόσο το να αποδεσμευτούμε από αυτές τις αντιλήψεις έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ακόμα πολλοί (άνδρες και γυναίκες) πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο ένας άνδρας να κερνάει την γυναίκα που συνοδεύει!

Είναι έτσι όμως;

Τι απαντά ο κόσμος γύρω από το ζήτημα; Ισχύει όντως η άποχη ότι οι γυναίκες περιμένουν από τον άντρα πόυ τις συνοδεύει να τις κεράσει; Και αν αυτός δεν το κάνει, εκείνες ενοχλούνται ή το αντιμετωπίζουν φυσιολογικά;

Σερ διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, αρκετές κοπέλες ήταν εκείνες που απάντησαν ότι θέλουν το αγόρι να κεράσει στην πρώτη τους έξοδο, όμως δήλωσαν εξίσου ότι και αυτές θα έκαναν κίνηση για να δώσουν χρήματα, ασχέτως του αν το εκείνος θα τα δεχόταν. Άλλες πάλι πιο τολμηρές, δήλωσαν ότι δεν θα είχαν θέμα να κεράσουν εκείνες το αγόρι τους ή και να πληρώσουν μισά μισά τα ποτά.

Όσον αφορά την άποψη της επιστήμης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 από τα Money και Survey Monkey, το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει ότι ο άντρας θα πρέπει να πληρώσει στο πρώτο ραντεβού – αλλά αυτό ισχύει μόνο στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Αντίθετα, αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη το 2016 βρήκε ότι το 62% των LGBTQ singles πιστεύει ότι το άτομο που ζήτησε το ραντεβού πρέπει να πληρώσει.

Παλαιότερη έρευνα που έγινε το 2014 αποκάλυψε ότι το 77% των ανθρώπων σε σχέσεις ετεροφυλόφιλων, πιστεύει ότι οι άνδρες θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό στο πρώτο ραντεβού.

Στην έρευνα, που έγινε από την οικονομική ιστοσελίδα NerdWallet, ρωτήθηκαν περίπου 1.000 άτομα. Η έρευνα έδειξε ότι, κατά τα πρώτα στάδια του φλερτ, το οικονομικό βάρος πέφτει κυρίως στους άνδρες, και η ανισορροπία αυτή δύσκολα αλλάζει, όσο εξελίσσεται η σχέση. Σχεδόν το 56% των ανδρών πληρώνουν τα πάντα όταν βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, και ένα 36% αυτών πληρώνει όλους τους λογαριασμούς του νοικοκυριού, έναντι του 14% των γυναικών.

Τι απαντούν οι γυναίκες

Μάλιστα, η ιστοσελίδα askmen.co.uk ρώτησε γυναίκες και έμαθε τι παίζει σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα!

Οι παρακάτω απαντήσεις είναι ενδεικτικές:

  • «Μπορεί να ακουστεί παλιομοδίτικο, αλλά ο άνδρας πρέπει πάντα να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού και το φαγητό και το ποτό. Μπορεί να σκεφτείς πως τα ‘μισά-μισά’ ή το να την αφήσεις να πληρώσει είναι συμπεριφορά ενός μοντέρνου άνδρα, ωστόσο, αυτοί οι »μοντέρνοι άνδρες» είτε βρίσκονται στη λίστα των φίλων ή είτε στην λίστα των τσιγκούνηδων. Εάν επιμένει, κάνε πως το δέχεσαι, και πλήρωσε όταν δεν βλέπει. Αυτή είναι εξαιρετική χειρονομία και θα αφήσει στο κορίτσι την εντύπωση πως έκανες το σωστό».
  • «Αν κάποιος θέλει δεύτερο ραντεβού θα πρέπει να πληρώσει το μερίδιο του, όπως θα κάνω και εγώ για το δικό μου. Οταν οι άντρες προσπαθούν να πληρώσουν είναι κάπως αμήχανα: Προσφέρομαι να πληρώσω τα μισά, αυτός επιμένει, απογοητεύομαι γιατί βγάζω μόνη μου τα χρήματά μου και τα κάνω ό,τι θέλω, αυτός συνεχίζει να επιμένει και να αισθάνομαι πως με πατρονάρει. Συνήθως είναι και το τελευταίο ραντεβού. Το να πληρώσεις και για το ραντεβού σου δείχνει πως δεν πιστεύεις πολύ σε εσένα και πως θα πρέπει να του δώσεις κάτι παραπάνω από τη γοητεία σου».
  • «Φυσικά και ο άντρας πρέπει να πληρώσει στο πρώτο ραντεβού. Αν έπρεπε να πληρώσω μόνη μου ή τα μισά, θα ξενέρωνα. Θα ήμουν κάπως »τι φάση;». Υπάρχουν βέβαια και άλλα πράγματα που κοιτάζω σε ένα ραντεβού, όπως τα εάν έχει τρόπους, εάν ανοίγει και μπαίνει πρώτος  -οι κυρίες πάντα προηγούνται- και αν έρχεται να με πάρει πριν βγούμε. Οχι δείπνο στο σπίτι, η γυναίκα πρέπει βγαίνει έξω. Και δεν υπάρχει όριο στο πόσα πρέπει να ξοδέψεις, επειδή ο άντρας πληρώνει».
  • «Το ζήτημα του λογαριασμού έχει τις ρίζες του στις αρχές της ιπποσύνης, η οποία αφορά τα αρσενικά με κάποια οικονομική και κοινωνική εξουσία. Η ιπποσύνη σχετίζεται με τον σεβασμό και την ευγένεια που περιλαμβάνει η συμπεριφορά ανδρών προς τις γυναίκες. Η πληρωμή σε ένα ραντεβού συνδέεται με την έννοια της ιδιοκτησίας. Ετσι, όλο το θέμα βασίζεται σε μια πατριαρχική βάση και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην σεξουαλική πολιτική. Νομίζω πως αν και αρκετοί άνδρες είναι πιο προοδευτικοί στο θέμα της πληρωμής, οι περισσότεροι εξακολουθούν να έχουν θέμα με τις γυναίκες που κάνουν εξίσου τα ίδια πράγματα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα, που χρήζουν σεβασμό, και όχι εμπορεύματα προς αγορά».

Και τελικά;

Αν στις παραπάνω 800 λέξεις δεν καταφέρατε να βρείτε μια απάντηση, αυτό συμβαίνει επειδή ΔΕΝ υπάρχει κάποια γενική απάντηση σε αυτό το θέμα.

Ζούμε σε μια εποχή που παλεύουμε να εξαλείψουμε τις πατριαρχικές αντιλήψεις και εξισώσουμε τα δύο φύλα, οπότε το «πρέπει» να πληρώσει ο άντρας δεν (θα έπρεπε να) υφίσταται.

Εάν τώρα ο άντρας, ή η γυναίκα, θα ήθελε να κεράσει στο πρώτο ραντεβού, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και αφορά το φύλο. Έχει να κάνει με τον άνθρωπο.