πράσινο-πιστοποιητικό-ξεκινά-η-ελλάδ-493175
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.04.2021 | 13:46

Πράσινο πιστοποιητικό: Ξεκινά η Ελλάδα τις δοκιμές-Οι προύποθέσεις για την απόκτησή του

Στην τελική ευθεία για την έγκριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού μπαίνουν οι Ευρωπαίοι ύστερα από την έγκριση που έδωσε χθες η Ευρωβουλή.

Εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο, εάν έχει κάνει τεστ και έχει βγει αρνητικό ή εάν έχει κολλήσει covid και έχει αναρρώσει. Εάν κάποιος έχει 1 από αυτές τις 3 προϋποθέσεις τότε αποκτά το πιστοποιητικό. Συνεπώς ταξιδεύει και δεν μπαίνει σε καραντίνα.

Αρχικά οι ευρωβουλευτές θέλουν να αλλάξουν το όνομα. Αντί για Ευρωπαϊκό Πράσινο Διαβατήριο θέλουν να το μετονομάσουν σε Πιστοποιητικό COVID. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να θεωρηθεί ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για να ταξιδέψει κάποιος και να ανοίξει η όρεξη των αντιεμβολιαστικών κινημάτων.

Δεύτερον, θέλουν να έχει ισχύ μόνο για ένα χρόνο και μετά να καταργηθεί.

Οι τουριστικές χώρες πιέζουν να ξεκινήσει πριν την καλοκαιρινή σεζόν και λογικά θα είναι έτοιμο από 15 μέχρι τέλη Ιουνίου.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να διευκολύνει τα ταξίδια, δεν προβλέπεται άλλη χρήση του. Ωστόσο, αφήνει χώρο στα κράτη να το χρησιμοποιήσουν στο εσωτερικό όπως θέλουν: πχ για να μπει κάποιος σε ένα εστιατόριο, σε θέατρα ακόμη και σε κομμωτήρια όπως στην περίπτωση της Δανίας.

Η Κομισιόν έχει πει επίσης ότι η νομιμότητα της χρήσης του σε τέτοιες περιπτώσεις θα κριθεί από τα αρμόδια εθνικά δικαστήρια.

Με λίγα λόγια, εάν η Ελλάδα το καταστήσει υποχρεωτικό σε μπαρ, αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια και όχι η Ευρώπη.