πότε-πέφτει-φέτος-η-γιορτή-του-πατέρα-π-914861
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.06.2021 | 10:24

Πότε πέφτει φέτος η Γιορτή του Πατέρα-Πώς καθιερώθηκε

Την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται στιε περισσότερες χώρες του κόσμου η Γιορτή του Πατέρα. Έτσι, φέτος η γιορτή του πατέρα 2021 πέφτει την Κυριακή 20 Ιουνίου.

Η ημέρα του πατέρα φαίνεται πως είναι αμερικανικής εμπνεύσεως εορτασμός και θεωρείται συμπληρωματικός της ημέρας της μητέρας.

Εμπνεύστριά της είναι η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ–Ντοντ που ήθελε να τιμήσει τιμήσει τον πατέρα της και βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του εν λόγω πολέμου. Ο εορτασμός έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μια απόπειρα εορτασμού της ημέρας του πατέρα είχε γίνει νωρίτερα, από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον και συγκεκριμένα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Η Κλέιτον ήθελε να τιμήσει τους 210 νεκρούς πατεράδες που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη τραγωδία του Μόνονγκα.

Στην Ευρώπη η μέρα εορτασμού διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στην Ιταλία, Ισπανία, και Πορτογαλία, γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου, ημέρα του Αγίου Ιωσήφ στην Καθολική εκκλησία. Στη Γερμανία γιορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως και αρχικά συνδεόταν με την οικογενειακή έξοδο στη φύση και τη γιορτή της μπύρας. Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι η πρώτη Κυριακή της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο. Στην Ταϊβάν, η ημέρα του πατέρα δεν είναι επίσημη αργία, αλλά γιορτάζεται ευρέως στις 8 Αυγούστου, δηλαδή την όγδοη ημέρα του όγδοου μήνα.