πόσο-κοστίζουν-τα-ενοίκια-στα-χανιά-γι-364724
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2018 | 14:39

Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στα Χανιά για τους φοιτητές

Δυσεύρετα και ακριβά στα Χανιά τα διαμερίσματα για ενοικίαση σε φοιτητές “Με το κυάλι” βρίσκονται πλέον διαθέσιμα ακίνητα στα Χανιά για ενοικίαση σε φοιτητές ενώ και οι τιμές είναι απλησίαστες σε διαμερίσματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλής ζήτησης.

Οι περιοχές υψηλής ζήτησης

Τετοιες περιοχές στα Χανιά όπου τα ενοίκια φτάνουν στα ύψη, είναι κυρίως όσες εξασφαλίζουν εύκολη και συχνή πρόσβαση και μετακίνηση των φοιτητών με λεωφορεία προς το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ, χωρίς την ίδια στιγμή να απέχουν πολύ από το κέντρο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή των Δικαστηρίων, την Ηρώων Πολυτεχνείου και φυσικά το κέντρο.

Ο μέσος όρος στα 350 ευρώ

Το ύψος των ενοικίων ποικίλει, ωστόσο σε διαμερίσματα σχετικά καλής κατασκευής που έχουν βασικές παροχές όπως θέρμανση, το κόστος δεν είναι προσιτό για μια οικογένεια που θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα των σπουδών ενός φοιτητή.

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη:

«Τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα και γι’ αυτό ακριβά. Σε περιοχές πρώτης ζήτησης, αν βρεθούν διαμερίσματα προς ενοικίαση, οι τιμές των ενοικιών είναι πολύ υψηλές.

Ένα μη επιπλωμένο δυάρι ανεβαίνει πάνω από τα 350 ευρώ ενώ μια μη επιπλωμένη γκαρσονιέρα – στούντιο βρίσκεται περίπου τα 300 ευρώ

Οπωσδήποτε η λειτουργία πλατφόρμων ενοικίασης τύπου airbnb έχουν παίξει σημαντικά τον ρόλο τους στην έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση. Όμως, τα Χανιά είναι μια τουριστική πόλη που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, έτσι ούτως ή άλλως υπήρχε πρόβλημα ανέκαθεν στην εύρεση χώρου, απλώς τώρα είναι χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά.»

Από 8 ευρώ το τ.μ

Σε μια αναζήτηση στη κτηματομεσιτική αγορά των Χανίων διαπιστώνει κάποιος ότι στην πλειοψηφία τους, τα ενοίκια σε κεντρικές περιοχές, για τους φοιτητές κυμαίνονται περίπου από 8 ευρώ μέχρι και 12 ευρώ το τ.μ.

Συγκεκριμένα διατίθενται:

Γκαρσονιέρες τα ενοίκια των οποίων ξεκινούν από 270 ευρώ και φτάνουν και τα 380 ευρώ

Δυάρια που ξεκινούν από 320 ευρώ και φτάνουν περίπου τα 450

Τριάρια που κυμαίνονται στα 540 και αγγίζουν ακόμα και τα 800 ευρώ.

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και δεν αφορούν στο σύνολο των διαθέσιμων διαμερισμάτων, ενώ εξαρτώνται από τη ζήτηση, τη θέση, τα τετραγωνικά μέτρα και την κατάσταση κατασκευής.