πόσα-πραγματικά-χρόνια-θα-μείνουν-μ-691138
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.10.2020 | 19:02

Πόσα «πραγματικά» χρόνια θα μείνουν μέσα στη φυλακή οι χρυσαυγίτες

Στην ΕΡΤ μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς ο οποίος έκανε μια πρώτη αποτίμηση για τις ποινές που ανακοινώθηκαν σήμερα για τους χρυσαυγίτες. Ο κ. Μαντάς είπε ότι τα βασικά κριτήρια από τα οποία θα εξαρτηθεί το ζήτημα της χορήγησης αναστολής είναι τρία:

  1. Αν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής.
  2. Το να πιθανολογήσει το δικαστήριο ότι στο εφετείο θα εμφανιστούν και θα συμμετέχουν στο β’ βαθμό δικαιοδοσίας.
  3. Το καθοριστικότερο, όμως, είναι ότι το κατά πόσο αν αφεθούν ελεύθεροι θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την έφεση. Κατά τον κ. Μαντά αυτό το κριτήριο θα έχει καταλυτική επιρροή για τις αναστολές.

Για το ενδεχόμενο να βγουν έξω με βραχιολάκι, ο κ. Μαντάς είπε ότι είναι μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στο να αφεθούν ελεύθεροι και να οδηγηθούν στη φυλακή: «Η εικόνα που έχω είναι ότι τα δικαστήρια συνεχίζουν να είναι φειδωλά στο να χορηγούν αυτό το ευεργέτημα για ηλεκτρονική επιτήρηση».

Όσον αφορά για το χρόνο που θα μείνουν στη φυλακή, είπε:

«Εδώ θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του προηγούμενου ποινικού κώδικα, εφόσον ήταν ευμενέστερες. Άρα:

– Στην ποινή της καθείρξεως των 13 ετών, οι υπολογισμοί μας είναι ότι θα παραμείνουν όχι λιγότερο από 4,5 χρόνια, αλλά και όχι περισσότερο από 7,5 χρόνια. Η διαφορά υπάρχει από τον τρόπο και τον χρόνο έκτισης ποινής που έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά, αφού μετράει η ηλικία, η συμπεριφορά στις φυλακές κλπ. Είναι πιθανό οι καταδικασθέντες να μην εκτίσουν την ίδια ποινή.

– Γι’ αυτούς που έχουν χαμηλότερες ποινές πάμε από 2-3,5 χρόνια πραγματικής κράτησης στις φυλακές.

– Για τον Ρουπακιά που διαφοροποιούνται πολύ τα πράγματα. Πρέπει πρώτα να εκτιθεί η ποινή της καθείρξεως των 14 ετών και μετά να ξεκινήσει να εκτίει τα ισόβια, που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 χρόνια».