πώς-θα-πληρωθεί-το-κοινωνικό-εισόδημα-91178
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.09.2016 | 07:37

Πώς θα πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – Όλες οι λεπτομέρειες

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκταμιεύσει τα χρήματα μέχρι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με δηλώσεις της, στο περιθώριο εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις όσων εγκρίθηκαν τον Ιούλιο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση δύο μηνών (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου), ενώ οι αιτήσεις αυτών που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί στο μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑ θα λειτουργήσει πιλοτικά έως το τέλος του χρόνου σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι από την 01.01.2017 και μετά να λειτουργήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Πώς θα γίνει η προπληρωμή

Η διαδικασία παραλαβής της προπληρωμένης κάρτας από τους δικαιούχους ΚΕΑ, εξαρτάται από την τράπεζα που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.

Για όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει τράπεζα η οποία δεν διαθέτει προς το παρόν προπληρωμένη κάρτα, η πρώτη προπληρωμή θα γίνει κατ’ εξαίρεση εξ’ ολοκλήρου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει, για το σύνολο του ποσού που δικαιούνται.

Η διαδικασία παραλαβής της προπληρωμένης κάρτας των δικαιούχων του ΚΕΑ θα γίνει από τις τράπεζες ως εξής:

kea1

Ποιοι δήμοι θα χορηγήσουν ΚΕΑ

Οι 30 δήμοι που θα χορηγήσουν το επίδομα είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Το χρηματικό ύψος του επιδόματος

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα είναι 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδημα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδημα το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.

Στους υπόλοιπους 295 Δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αναζητούν 720 εκατ. για το ΚΕΑ των επόμενων χρόνων

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή περικοπές δαπανών, ύψους 720 εκατ. ευρώ ζητούν οι δανειστές να λάβει το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Κατά τη τελευταία συνάντηση του οικονομικούε πιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών,  οι δανειστές επέμειναν στη θέση τους να μην υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού (ΚΕΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις δαπανών και όχι από πρόσθετους φόρους και όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει κωδικό προς κωδικό τις κρατικές δαπάνες για να εξοικονομήσει τα 720 εκατ. ευρώ ετησίως που θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ. Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν πως η χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2017 είναι διασφαλισμένη από την προβλεπόμενη υπεραπόδοση των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Φωτίου: Τα κονδύλια του ΚΕΑ δεν πρέπει να βρεθούν από περικοπές δαπανών

Την ίδια ώρα πάντως η κ. Θεανώ Φωτίου, σε δηλώσεις της, σημείωσε ότι «πρέπει να αποτραπούν οι λογικές που υποστηρίζουν ότι το ΚΕΑ πρέπει να βρεθεί από περικοπές κοινωνικών δαπανών». Αυτό είναι αδύνατον, δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δαπανά 2,2% του ΑΕΠ σε κοινωνικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 4,1% του ΑΕΠ.

«Πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα και όχι να τον αποδυναμώσουμε. Βεβαίως, κάνουμε εξορθολογισμό των πάντων, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο ενιαίος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης και συνοχής, που, για πρώτη φορά, θα δώσει αξιοπρέπεια στον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί με μια επίσκεψή του σε κάποιο από τα 246 κέντρα κοινότητας να μαθαίνει αμέσως μόνο με το ΑΦΜ του τι προγράμματα “τρέχουν” στην περιοχή του, σε πόσα μπορεί να ενταχθεί, κ.ά.», σημείωσε η Θεανώ Φωτίου.

Ωστόσο, για το 2018 το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι υπάρχει ‘‘κενό’’ στη χρηματοδότηση του εν λόγω εισοδήματος. Εκτιμά όμως ότι θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των δαπανών (pending review) που θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2017. Η λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με το ΚΕΑ πρέπει να δοθεί άμεσα, καθώς από αυτήν εξαρτάται και η συμφωνία Αθήνας και δανειστών για το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο την καταβολή του ΚΕΑ για τα επόμενα έτη, αλλά έχει αναγράψει ότι η χρηματοδότησή του για το 2018 θα προέλθει από ‘‘μη προσδιορισμένα’’ προς το παρόν μέτρα. Κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η τρόικα».

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει τα χρήματα για την καταβολή του ΚΕΑ το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα, αφού θα πρέπει να θεσπιστεί εντός του Οκτωβρίου.