πώς-θα-διατηρήσετε-το-σπίτι-σας-ζεστό-τ-702662
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.09.2022 | 08:45

Πώς θα διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα

Με το χειμώνα να πλησιάζει ολοένα και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να προβλέπονται στα ύψη, όλοι αναζητούμε οικονομικές λύσεις για να ζεστάνουμε το σπίτι μας.

Από το πώς θα ενισχύσετε εύκολα τη μόνωση του σπιτιού σας, μέχρι και το πώς θα πετύχετε τη σωστή διαρρύθμιση των επίπλων για το χειμώνα, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει εννέα έξυπνες λύσεις για ένα πιο ζεστό και άνετο σπίτι.

1. Επιλέξτε τις σωστές κουρτίνες

Τοποθετώντας στο σπίτι σας χοντρές κουρτίνες καλής ποιότητας, θα ενισχύσετε τη μόνωση του χώρου, παγιδεύοντας τη θερμότητα μέσα.

2. Ανοίξτε της κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν και είναι σημαντικό να κλείνετε τις κουρτίνες σας το βράδυ, για να κρατήσετε έξω το κρύο, κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται να έχετε ανοιχτές τις κουρτίνες, έτσι ώστε να «κλέψετε» λίγη θερμότητα από τις αχτίδες του ηλίου.

3. Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο θερμοστάτη

Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «ανεβάζει» τη θερμοκρασία λίγο προτού ξυπνήσετε και λίγο πριν κοιμηθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα είστε άνετοι, χωρίς να σπαταλάτε μια περιουσία ενώ κοιμάστε.

4. «Ντύστε» το πάτωμα με χαλιά

Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό tip, ωστόσο εάν δεν το αναφέραμε η λίστα θα ήταν ελλιπής. Χαλιά = πιο ζεστό πάτωμα = πιο ζεστό σπίτι.

5. Τοποθετήστε τα έπιπλα στη σωστή τους θέση

Εάν ο καναπές ή κάποιο άλλο μεγάλο έπιπλο βρίσκεται δίπλα σε κάποιο σώμα θέρμανσης στο σπίτι σας, ήρθε η ώρα να το μετακινήσετε, καθώς μπλοκάροντας το σημείο, η θερμότητα παγιδεύεται σε έναν περιορισμένο χώρο, με αποτέλεσμα να μην θερμαίνεται το δωμάτιο αποτελεσματικά.

Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τη σωστή διαρρύθμιση των επίπλων το χειμώνα, ρίξτε μια ματιά εδώ.

6. Καλύψτε τον απορροφητήρα όταν δεν τον χρησιμοποιείτε

Μπορεί ο απορροφητήρας να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν μαγειρεύετε, ωστόσο τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπορεί να γίνει η «πύλη» που θα επιτρέψει στον κρύο αέρα να εισβάλει στο σπίτι σας.

7. Κλείστε την καμινάδα σας

Εάν έχετε τζάκι αλλά δεν το χρησιμοποιείτε, πρέπει να θυμάστε ότι το κρύο μπορεί να μπει στο σπίτι σας μέσω της καμινάδας, επομένως θα ήταν συνετό να κλείσετε το πορτάκι της.

8. Ενισχύστε τη μόνωση

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό, η καλή μόνωση θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.

Η θερμομόνωση των παραθύρων με ταινία είναι μια καλή λύση, αλλά αν θέλετε να πάτε αυτό το συλλογισμό ένα βήμα παρακάτω, μπορείτε να κολλήσετε το αεροπλάστ (αυτό το νάιλον με τα μπαλάκια που χρησιμοποιείται συχνά στο τύλιγμα των δεμάτων) πάνω στα παράθυρά σας.

Μια ακόμα ιδέα είναι να τοποθετήσετε μια πετσέτα κάτω από την πόρτα του δωματίου που θέλετε να ζεστάνετε για να μη φύγει η ζέστη.

9. Καλοριφέρ και… αλουμινόχαρτο

Αν και έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό το κόλπο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε, καθώς αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο δημιουργικούς και αναπάντεχα αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεστάνει κανείς το σπίτι του.

Για να αυξήσετε την απόδοση του καλοριφέρ σας, τοποθετήστε αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα του καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσετε τη ζέστη να περάσει από τον τοίχο, καθώς το αλουμινόχαρτο θα την αντανακλά πίσω στο δωμάτιο