πώς-οι-κωδικοί-σας-μπορούν-να-καταλήξο-363580
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.05.2020 | 21:41

Πώς οι κωδικοί σας μπορούν να καταλήξουν προς πώληση στο διαδίκτυο

Τον περασμένο μήνα, το Zoom εντάχθηκε σε μια μεγάλη λίστα εταιρειών των οποίων τα δεδομένα χρηστών έπεσαν στα χέρια των χάκερ.

Πάνω από μισό εκατομμύριο συνδέσεις λογαριασμού για την εξαιρετικά δημοφιλή πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης ανακαλύφθηκαν στο Dark Web και είτε προσφέρονται δωρεάν είτε σχεδόν τζάμπα.

Ενώ ορισμένοι χρήστες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κατηγορήσουν την εταιρεία για αυτό, είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος που αφορά τους χάκερ και τη δική μας αποτυχία να επιλέξουμε καλύτερους κωδικούς πρόσβασης.

Δείτε πώς οι προσωπικές σας πληροφορίες καταλήγουν στον σκοτεινό ιστό.

Το πρόβλημα με τον κωδικό πρόσβασης

Εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμοί διακυβεύονται κάθε χρόνο σε παραβιάσεις δεδομένων μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), κακόβουλου λογισμικού και άλλων τύπων επιθέσεων. Πάνω από 11,6 δισεκατομμύρια έχουν παραβιαστεί από το 2005, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Privacy Rights Clearinghouse με έδρα την Καλιφόρνια.

Αυτοί οι λογαριασμοί συχνά βρίσκονται σε φόρουμ χάκερ ή τοποθετούνται στον σκοτεινό ιστό.

Οι χάκερ αγοράζουν βάσεις δεδομένων κλεμμένων κωδικών πρόσβασης και βομβαρδίζουν άλλους ιστότοπους με αυτά μέχρι να λειτουργήσει, μια αρκετά κοινή τεχνική. Εκτελούν επίσης παραλλαγές του κωδικού πρόσβασης με διαφορετικούς συνδυασμούς. Εάν ένας από αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης λειτουργεί σε άλλη υπηρεσία – για παράδειγμα τράπεζα – μπορεί στη συνέχεια να αναρτηθεί ή να πωληθεί ξανά στο σκοτεινό web.

Η συγκέντρωση διαπιστευτηρίων ήταν πιθανότατα ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερους από 500.000 λογαριασμούς Zoom που στη συνέχεια δημοσίευσαν στον σκοτεινό ιστό.

Οι λογαριασμοί Zoom ενδέχεται να έχουν διατεθεί για σχεδόν μια δεκάρα ο καθένας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα – ειδικά όταν διακυβεύονται πιο ευαίσθητες ή λεπτομερείς πληροφορίες. Ορισμένοι κωδικοί πρόσβασης στο σκοτεινό Ιστό, ειδικά εκείνοι που παρέχουν πρόσβαση σε οικονομικές ή ιατρικές πληροφορίες, μπορούν να πουληθούν μέχρι και 925 ευρώ (1000 δολάρια) ανά τεμάχιο.