πώς-να-προστατεύσετε-τις-σωληνώσεις-α-982772
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.01.2022 | 19:43

Πώς να προστατεύσετε τις σωληνώσεις από τον παγετό

Λόγω του παγετού που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία στις σωληνώσεις του σπιτιού.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εντοπίστε την κεντρική και τις περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας και ελέγξτε αν λειτουργούν ομαλά. Βεβαιωθείτε, επίσης, ποιός ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής (για περιπτώσεις οικοδομών ή κτιρίων με άνω του ενός υδρόμετρα).
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικές εγκαταστάσεις ύδρευσης (φρεάτιο με υδρόμετρο και βάνα, σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων, βρύσες μπαλκονιών κ.τ.λ.) είναι μονωμένοι. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν είναι προστατευμένο, φροντίσετε ώστε να μονωθεί το συντομότερο δυνατόν (τοποθέτηση «αρμαφλέξ» στους σωλήνες και υαλοβάμβακα ή άλλο παρεμφερές μονωτικό υλικό στις βάνες και στο υδρόμετρο).
  • Ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες αφήστε την κεντρική θέρμανση σε λειτουργία, σε σταθερή θερμοκρασία, για να αποτραπεί το πάγωμα των σωληνώσεων.
  • Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά τη διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού! Επίσης ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετήστε το.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά, προκειμένου να μην συγκεντρώνονται νερά που θα παγώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας, εκκενώστε (αν είναι εφικτό) το δίκτυο σωληνώσεων.

Αν τελικά προκύψει διακοπή υδροδότησης του ακινήτου από παγωμένη υδραυλική εγκατάσταση (υδρόμετρο, εκτεθειμένοι σωλήνες κ.τ.λ.), δεν ζεσταίνουμε με φλόγιστρα και άλλα θερμαντικά μέσα, γιατί το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα. (θραύσεις σωληνώσεων κ.τ.λ.)