Πώς να απολυμάνεις σωστά τα ρούχα

Υπό το φως της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, οργανισμοί υγείας σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της κοινωνικής απόστασης, του πλυσίματος των χεριών και της απολύμανσης καθημερινών αντικειμένων.

Παρόλο που δεν είναι απόλυτα σαφές το πόσες ώρες ή μέρες μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στα ρούχα, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή όταν ξεπλένετε ρούχα και άλλα υφάσματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν τα άτομα που χειρίζονται ρουχισμό και ιματισμό ατόμων που με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2.

Πώς να απολυμάνετε τα ρούχα

-Πλύνετε τα ρούχα με κανονικό σαπούνι πλυντηρίου ή οικιακά απορρυπαντικά. Αν γίνεται, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό. Ωστόσο, φροντίστε να διαβάσετε την περιγραφή του προϊόντος και τις οδηγίες για να αποφύγετε ενδεχόμενη καταστροφή ορισμένων ρούχων. Σκεφτείτε, επίσης, την πιθανότητα να εμποτίσετε τα ρούχα σε διάλυμα που περιέχει τεταρτοταγές αμμώνιο πριν τα πλύνετε.

-Επιλέξτε την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία νερού για την πλύση, ανάλογα μα το είδος ρούχων που πλένετε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει θερμοκρασίες νερού μεταξύ 60-90 °C. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν ή να συρρικνώσουν ευαίσθητα ρούχα, οπότε θυμηθείτε να διαβάσετε τις ετικέτες.

-Στεγνώστε εντελώς τα ρούχα, προτού τα βάλετε πάλι σε ντουλάπες και συρτάρια. Αν είναι δυνατόν αφήστε τα να στεγνώσουν στον φυσικό αέρα και σε απευθείας επαφή με τον ήλιο.

-Απολυμάνετε τυχόν καλάθια που χρησιμοποιείτε για τα άπλυτα με 0,1% υποχλωριώδες νάτριο ή κάποιο άλλο οικιακό απολυμαντικό.

-Να φοράτε γάντια όταν πλένετε. Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Εάν δεν έχετε γάντια, πλύνετε τα χέρια αμέσως μετά τον χειρισμό των άπλυτων ρούχων και αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας.

Πηγή: iatropedia.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΡΟΥΧΑ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!