πώς-το-κρασί-επηρεάζει-την-καρδιά-363817
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.08.2018 | 14:01

Πώς το κρασί επηρεάζει την καρδιά

Μελέτη δείχνει ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις μελλοντικές καρδιαγγειακές βλάβες.

Εδώ και χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς – τώρα οι ερευνητές επικεντρώνονται στο γιατί υπάρχουν αυτά τα οφέλη. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο βρήκε έναν πιθανό τρόπο με τον οποίο η αλκοόλη μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία. Κατά ειρωνικό τρόπο, φαίνεται ότι το άγχος του μεταβολισμού αλκοόλ μπορεί να προετοιμάσει την καρδιά σας για να καταπολεμήσει μεγαλύτερες απειλές για την υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας του Ιουνίου 2018, υποδηλώνει ότι τα καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα του αλκοόλ συνδέονται με την αλδεϋδη αφυδρογονάση-2 (ALDH2), ένα ένζυμο που βοηθά στη διεργασία επιβλαβών χημικών ουσιών που προκαλούνται από διάφορες μορφές καρδιαγγειακού στρες , και την ακεταλδεϋδη, ένα τοξικό παραπροϊόν της μεταβολικής αλκοόλης που βοηθά στην επεξεργασία της ALDH2.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η καρδιά υποφέρει από ορισμένους τύπους τραυματισμών, η δραστικότητα ALDH2 μειώνεται σημαντικά, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα κυτταρικής βλάβης και κυτταρικού θανάτου. Αλλά η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η προηγούμενη έκθεση στην ακεταλδεΰδη από την κατανάλωση οινοπνεύματος θα μπορούσε να προετοιμάσει το σώμα για να παράγει περισσότερο ALDH2 όταν αντιμετωπίζει άλλους τύπους ζημιών αργότερα στη διαδρομή.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η μέτρια έκθεση στην αιθανόλη προκαλεί μικρό στρες στα καρδιακά κύτταρα, αλλά όχι αρκετά για να τα σκοτώσουν”, δήλωσε ο Julio Cesar Batista Ferreira, κύριος ερευνητής για το ερευνητικό έργο. Τα καρδιακά κύτταρα τελικά δημιουργούν μια βιοχημική μνήμη για την προστασία από το άγχος, γνωστή και ως preconditioning.

Για να δοκιμάσουν αυτή τη “μνήμη”, οι ερευνητές μελέτησαν τις καρδιές ποντικών σε μοντέλο ex-vivo ή έξω από το σώμα. Μια ομάδα καρδιών εκτέθηκε σε αιθανόλη για 10 λεπτά, σε δόση ισοδύναμη με δύο ποτήρια κρασιού για έναν άνθρωπο μέσου μεγέθους, ανάλογα με τη μάζα κάθε ζώου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσομοίασαν καρδιαγγειακό στρες στις καρδιές της ομάδας που υποβλήθηκε σε θεραπεία, καθώς και σε μια ομάδα που δεν είχε εκτεθεί προηγουμένως σε αιθανόλη. Στην ομάδα που είχε την έκθεση σε αιθανόλη, μετά από μία ώρα, κατά μέσο όρο το 30% των κυττάρων στις καρδιές τους είχε πεθάνει. Συγκριτικά, η ομάδα που δεν έλαβε θεραπεία με αιθανόλη πριν από την προσομοίωση καρδιακής βλάβης έχασε περίπου το 50% των κυττάρων. Μία ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι η δραστικότητα ALDH2 ήταν διπλάσια στην ομάδα που υποβλήθηκε σε αγωγή με αιθανόλη όπως στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε αγωγή και η δραστικότητα ALDH2 της θεραπευμένης ομάδας ήταν ισοδύναμη με την στάθμη που μετρήθηκε σε μια ομάδα ελέγχου, η οποία δεν εκτέθηκε σε αλκοόλη ούτε τραυματισμό.

Για να εξεταστεί περαιτέρω το φαινόμενο, μια άλλη ομάδα καρδιών ποντικών υποβλήθηκε σε θεραπεία τόσο με αιθανόλη όσο και με ένα φάρμακο που αναστέλλει τη δραστικότητα ALDH2. Σε αυτή την ομάδα, ο κυτταρικός θάνατος αυξήθηκε στο 80% μετά την προσομοίωση καρδιακής βλάβης, γεγονός που ενισχύει την ιδέα ότι τα καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα του αλκοόλ εξαρτώνται πράγματι από την ALDH2.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια δυναμική όπου το αλκοόλ βοηθά στην καρδιά – και πιο σημαντικό, η ALDH2 και η προηγούμενη έκθεση στην ακεταλδεΰδη – αυτή η προστατευτική επίδραση της “μνήμηε” δεν θα συμβεί σε κάθε περίπτωση.

“Η ακεταλδεΰδη που προκύπτει από τον μεταβολισμό της αιθανόλης μπορεί να προστατεύσει τους περισσότερους ανθρώπους εάν παράγεται σε μικρή ποσότητα, αλλά μπορεί επίσης να μεγιστοποιήσει τη ζημιά που προκαλείται από καρδιακή προσβολή σε ένα άτομο με το γονίδιο μετάλλαξης ALDH2 “. Αυτή η μετάλλαξη, ιδιαίτερα συχνή στους Ασιάτες, εμποδίζει τον οργανισμό να επεξεργαστεί σωστά την ακεταλδεΰδη μετά την κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κυτταρικού θανάτου. Ο Ferreira προειδοποιεί επίσης για την υπερκατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό καρδιαγγειακό αντίκτυπο ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν ALDH2 ανεπάρκεια.

Η τελική ομάδα καρδιών που εξετάστηκαν στη μελέτη προήλθε από ποντίκια που ήταν γενετικά τροποποιημένα για να έχουν μια μετάλλαξη που μείωσε τη δραστηριότητα ALDH2 κατά περίπου 80 τοις εκατό. “Σε αυτή την ομάδα, όταν εκθέσαμε τις καρδιές στην αιθανόλη, η ζημιά [προσομοιωμένη καρδιά] … ήταν μεγαλύτερη. Ο ρυθμός κυτταρικού θανάτου αυξήθηκε από 50% σε 70%”, δήλωσε ο Ferreira. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αντιμετωπίζουν την καρδιά αυτής της ομάδας με ένα πειραματικό φάρμακο που ενεργοποιεί την ALDH2, ο κυτταρικός θάνατος έπεσε στο 35%.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να καθορίσουν πώς η παρουσία της ακεταλδεΰδης δημιουργεί αυτή τη “μνήμη” που διατηρεί την ALDH2 πιο δραστήρια σε περιόδους μελλοντικού άγχους, με στόχο την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που μιμείται τον μηχανισμό, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν αυτή την καρδιοπροστατευτική επίδραση του αλκοόλ.