πώς-και-κάθε-πότε-πρέπει-να-αλλάζουμε-τ-945183
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.09.2021 | 12:15

Πώς και κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητο

Το υγρό του κυκλώματος ψύξης στο αυτοκίνητο ή αλλιώς το αντιψυκτικό είναι ένα αναπόσπαστα σημαντικό «κομμάτι» του αυτοκινήτου που συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Πόσο συχνά όμως αλλά και πως να ελέγξεις και να αλλάξεις το υγρό του συστήματος ψύξης;

Γιατί είναι απαραίτητο να αλλάξεις το αντιψυκτικό;

Το αντιψυκτικό είναι ένα υγρό που αποθηκεύεται στο ψυγείο του αυτοκινήτου. Ο λόγος που κάνει απαραίτητη την αλλαγή του, αφορά τις δύο κύριες λειτουργίες του οι οποίες είναι οι εξής:

1.Βοηθά στην αποφυγή της υπερθέρμανσης και διάβρωσης του κινητήρα.

2.Λιπαίνει τμήματα με τα οποία έρχεται σε επαφή, όπως για παράδειγμα η αντλία νερού.

Hint: Τα υγρά του κυκλώματος ψύξης, προστατεύουν το νερό από το να παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και να βράζει σε υψηλές αντίστοιχα πάνω από 100 °C που είναι μια συνηθισμένη θερμοκρασία στη κίνηση στη πόλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι τύποι αντιψυκτικών υπάρχουν;

Τα υγρά του κυκλώματος ψύξης που διατίθενται στην αγορά είναι τα εξής παρακάτω:

1. Συμπυκνωμένα προϊόντα: Αυτά, χρειάζονται αραίωση με απιονισμένο νερό και είναι γνωστά και ως «αντιψυκτικά».

2. Προϊόντα έτοιμα για χρήση: Είναι αυτά που ακούμε ως «παραφλού» και όπως το λέει και η λέξη δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Προσοχή!! Για την απαραίτητη προστασία του συστήματος ψύξης θα πρέπει να υπάρχει η σωστή αναλογία ανάμειξης μεταξύ του συμπυκνωμένου προϊόντος και του νερού, όπως τη προτείνει ο κατασκευαστής.

Πόσο συχνά να αλλάζεις το υγρό του συστήματος ψύξης;

Ο κατασκευαστής του κάθε μοντέλου αυτοκινήτου, είναι αυτός που ορίζει τη συχνότητα αλλαγής του συστήματος ψύξης. Συνεπώς, το εγχειρίδιο του κατασκευαστή είναι αυτό που θα δώσει την απάντηση στο πότε θα πρέπει να αλλάξεις το υγρό του συστήματος ψύξης, αλλά μπορείς να συμβουλευτείς και τον μηχανικό σου!

Πώς να ελέγξεις το υγρό του κυκλώματος ψύξης;

Ο έλεγχος του υγρού του συστήματος ψύξης είναι μια εύκολη ολιγόλεπτη διαδικασία:

Βήμα 1ο

Βρες το δοχείο του υγρού ψύξης και αφαίρεσε το καπάκι προαιρετικά.

Βήμα 2ο

Έλεγξε αν το υγρό φτάνει στην πλήρη ένδειξη στο πλάι του δοχείου. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να προσθέσεις αντιψυκτικό.

Συμβουλή: Πρόσθεσε νερό στο σύστημα ψύξης, μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Καλό είναι επίσης μετά από αυτά να αλλάξεις το ψυκτικό σε περίπτωση που η συγκέντρωση του νερού είναι πάνω από 60% μετά τη συμπλήρωση.

Πώς να αλλάξεις το υγρό του συστήματος ψύξης;

Η διαδικασία αλλαγής του υγρού συστήματος ψύξης, μπορεί να διαφέρει σε κάθε μοντέλο αυτοκινήτου. Επιπλέον, ίσως να είναι λίγο πολύπλοκο να αφαιρέσεις όλο το υγρό εφόσον σε ορισμένα μοντέλα θα πρέπει να αφαιρέσεις αρκετές βίδες προκειμένου να ξεπλύνεις το σύστημα. Εκτός από αυτά, η αναπλήρωση του υγρού μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη εάν υπάρχει αέρας στα πάνω μέρη του κινητήρα.

Για τη διευκόλυνση σου, μπορείς να απευθυνθείς στον μηχανικό σου.

Πηγή: autoplanet.gr