πολυτεχνείο-θεσσαλονίκη-σε-κλίμα-συγ-79048
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.11.2021 | 13:52

Πολυτεχνείο-Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης με υψωμένες γροθιές (βίντεο)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής μνήμης γίνεται η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Δεκάδες σωματεία, το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης, μέλη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και όμορων δήμων έχουν καταθέσει στεφάνι και δίνουν μήνυμα ελευθερίας, παιδείας και αγώνα. Μήνυμα ενότητας προς τη νέα γενιά έστειλε κατά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ, ο αντιδήμαρχος του Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής.

Ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, εκπροσωπόντας τον δήμο Θεσσαλονίκης και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα τόνισε ότι κατά τα φοιτητικά του χρόνια η νεολαία τραγουδούσε το «πότε θα κάνει ξαστεριά». Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε τη σημερινή νέα γενιά να βρει το δικό της τραγούδι που θα την ενώνει για να υπερασπιστεί τα εργασιακά της δικαιώματα, την οικονομική ένδεια.

«Αυτή ημέρα είναι ημέρα αναστοχασμού για όλους μας. Όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους. Τον τελευταίο καιρό μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου ένα δημώδες τραγούδι της Κρήτης, το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.

Αυτό το τραγούδι το μάθαμε εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους Κρήτες συναδέλφους μας και το τραγουδούσαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και τις πορείες και έγινε το τραγούδι που μας ένωνε και μας έδινε τη δύναμη να νιώθουμε άτρωτοι απέναντι στη βία της εξουσίας, στη βία των ακροδεξιών που με τα καδρόνια μας κυνηγούσαν», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «σήμερα καλώ τη νεολαία να βρει αυτό το τραγούδι που θα τους ενώσει, ώστε να κατέβει να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τα εργασιακά της δικαιώματα, την οικονομική ένδεια και την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος».

Νωρίτερα στεφάνι κατέθεσε και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης δήλωσε πως τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου είναι μέχρι και σήμερα επίκαιρα. «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Σαρανταοκτώ χρόνια μετά τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος έδαφος και στα εργασιακά δικαιώματα και στις εργασιακές διεκδικήσεις για σταθερή μόνιμη εργασία, για πλήρη απασχόληση, για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες εργασίας που να εξασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων και για ένα αύριο που θέλουμε και όχι ένα αύριο που μας επιβάλλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στεφάνι κατέθεσε και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος υπογράμμισε πως η αυτοδιοίκηση στέκεται στο πλευρό των νέων και στις διεκδικήσεις τους.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μεγάλη αντιπροσωπεία του Δήμου μας, του δήμου Νεάπολης Συκεών έρχεται εδώ για να τιμήσει τους αγώνες της νέας γενιάς. Η νέα γενιά με το εργατικό κίνημα, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει τον αγώνα για τα δίκια των εργαζομένων, για δημοκρατία, για αποκέντρωση, για μόρφωση και για δουλειά».

Λίγη ώρα μετά τις 12 το μεσημέρι κατέθεσαν στεφάνη αγωνιστές από την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από το ΚΚΕ, με υψωμένη γροθιά.

Σημειώνεται πως στεφάνι κατέθεσε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο ενώ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο κτίριο διοίκησης.

«Τιμούμε τον αγώνα της νεολαίας για ένα αύριο καλύτερο σε σχέση με την εργασία τους, σε σχέση με την παρουσία τους στην κοινωνία».

«Φέτος για άλλη μια φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σύσσωμο, οι πρυτανικές αρχές, η σύγκλητος δια των κοσμητόρων και ο κοσμήτορας που εκπροσωπεί την πολυτεχνική σχολή τιμήσαμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμήσαμε τον αγώνα των νέων που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες πέρα από πολιτικά ψευτοδιλήμματα και κομματικά ψευτοδιλήμματα να γιορτάζουμε και να βρισκόμαστε εδώ. Τιμούμε τον αγώνα της νεολαίας για ένα αύριο καλύτερο σε σχέση με την εργασία τους, σε σχέση με την παρουσία τους στην κοινωνία. Ιδανικά τα οποία περνούν μέσα από την ελευθερία, κάτι το οποίο δίνει μόνον η παιδεία και εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα στηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε αυτά τα ιδανικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο συρρέουν επίσης πολίτες όλων των ηλικιών, γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι που υψώνουν τις γροθιές τους και νέοι. Συγκίνηση προκάλεσαν οι μαθητές του 37ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τραγουδώντας, απαγγέλλοντας ποιήματα και αφήνοντας λουλούδια.

Δείτε φωτογραφίες του ThessToday.gr από το σημείο:

 

πηγή: thesstoday.gr