politico-1-στους-3-έλληνες-κατανοεί-τις-ενέργ-559739
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.03.2022 | 10:55

Politico: 1 στους 3 Έλληνες “κατανοεί” τις ενέργειες του Πούτιν

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (34%) λένε ότι «μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν» σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Euroskopia για τα γεγονότα στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της ΕΕ και δημοσιοποίησε το Politico.

Συγκριτικά, μόλις το 9% των πολιτών στην Ολλανδία απάντησε θετικά σε αυτή την ερώτηση. Αντίστοιχα θετικά απάντησε στην Ιταλία το 19%, στη Γαλλία 13%, στη Γερμανία 11%, και στην Ισπανία το 10%.

Σημειώνεται πως δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.

Η πλειψηφία των ερωτηθέντων ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% από τις έξι χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, να δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως». Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 53%.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51%, αλλά και μεγαλύτερη «αντιπολίτευση» στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36% και 35% αντίστοιχα.

Στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας της ΕΕ, η πλειοψηφία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερμανία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια». Οι Έλληνες προηγούνται στις αρνητικές απαντήσεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ.