πολίτες-του-βύρωνα-το-kέντρο-υγείας-27540
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.09.2018 | 18:00

“Πολίτες του Βύρωνα”: Το Kέντρο Υγείας Βύρωνα εκπέμπει SOS

Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα βρίσκεται για άλλη μία φορά μπροστά στον κίνδυνο από τον Οκτώβριο να περιορίσει το ωράριο λειτουργίας του και να κλείνει στις 14.00 το μεσημέρι αντί για τις 22.00 που κλείνει σήμερα. Και αυτό γιατί δεν θα έχει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορεί να καλύψει το ωράριο και να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες. Η εξέλιξη αυτή, θα σημάνει την υποβάθμιση και απαξίωσή του αφού δε θα μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά ούτε και να συνταγογραφεί στις χρόνιες παθήσεις.

Είναι γνωστή και αναγνωρισμένη η διαχρονική προσφορά του Κέντρου Υγείας προς την κοινωνία όχι μόνο του Βύρωνα αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αφού δεκάδες χιλιάδες πολιτών το επισκέπτονται και εξυπηρετούνται από αυτό. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όταν καθήκοντα διευθυντή ασκούσε ο γιατρός κ. Ανάργυρος Μαριόλης, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την πόλη, ένα πραγματικό στολίδι.

Οι πολιτικές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις την περίοδο των μνημονίων, με τις περικοπές των δαπανών για την υγεία, την απαγόρευση προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οδήγησαν το Κέντρο Υγείας στην υποβάθμιση και στον κίνδυνο να κατεβάσει ρολά. Χρειάστηκε η παρέμβαση και κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων της πόλης την περίοδο από το 2012-2014 έτσι ώστε το Κέντρο Υγείας να σταθεί τελικά στα πόδια του και να μην κλείνει το μεσημέρι.

Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και οι οικονομικές περικοπές στο χώρο της υγείας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οδήγησαν το Κέντρο Υγείας να μην έχει ούτε γεννήτρια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε σε έκτακτες διακοπές να μπορεί να λειτουργεί. Ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες για πλημμελή άσκηση καθηκόντων από ένα μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι σε απόρους συμπολίτες μας.

Σήμερα ξανά το Κέντρο Υγείας χρειάζεται την ενεργητική παρέμβαση των πολιτών και των φορέων της πόλης, ώστε όλοι μαζί να καταγγείλουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας και να απαιτήσουμε, να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με επαρκή αριθμό ειδικευμένων γιατρών και προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική λειτουργία του.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει πράξη η κυβερνητική επιλογή της περεταίρω ιδιωτικοποίησης στο χώρο της υγείας μέσω και της συρρίκνωσης και μετατροπής του Κέντρου Υγείας από Κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ημερήσιο γραφείο συνταγογράφησης.

Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και ευθύνη του κράτους και των πολιτών είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της έτσι ώστε να παρέχεται δωρεάν, σε υψηλό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς για κανένα.

Το Κέντρο Υγείας μας χρειάζεται όλους και η συλλογικότητα «Πολίτες του Βύρωνα» θα πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.