ποιός-είναι-ο-ελληνας-που-έκλεψε-τον-π-918201
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.06.2021 | 13:02

Ποιός είναι ο ‘Ελληνας που έκλεψε τον πίνακα Πικάσο από την Πινακοθήκη

Τα στοιχεία για την μακροχρόνια έρευνα της ΕΛΑΣ και το προφίλ του δράστη

Στη συνέντευξη τύπου στην ελληνική αστυνομία ειπώθηκε ότι ο 49χρονος ήταν και ο μοναδικός κλέφτης, τονίζοντας ότι «δεν προκύπτει δεύτερο άτομο για την κλοπή». «Κατά καιρούς είχαμε πληροφορίες. Ερευνήθηκαν μέχρι την τελευταία που είχαμε αποτέλεσμα. Ηταν χρέος τιμής να επιστρέψει στη θέση του», αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου αποκαλύφθηκε ότι:

«Κατά καιρούς είχαμε πληροφορίες. Ερευνήθηκαν μέχρι την τελευταία που είχαμε αποτέλεσμα. Ηταν χρέος τιμής να επιστρέψει στη θέση του.»

Ενώ όπως αναφέρθηκε δεν προκύπτουν πληροφορίες για δεύτερο άτομο για την κλοπή.

Σχετικά με τον τρίτο πίνακα ανέφεραν πως «τραυματίστηκε» , και όταν ο δράστης είδε ότι καταστράφηκε και τον πέταξε στην τουαλέτα.

Εξαρχής τους έκρυψε στην οικία του και πριν δύο μήνες θορυβημένος από τα δημοσιεύματα ότι η αστυνομία είναι κοντά στην ανεύρεσή τους τους μετέφερε.

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι ο δράστης δεν ήταν συλλέκτης. Είχε φίλους που ήταν στο χώρο της τέχνης, ενώ έκανε συχνά ταξίδια στην Αγγλία και στην Ολλανδία.

Πρόθεσή του ήταν να έχει ένα ωραίο έργο τέχνης και ισχυρίζεται ότι δεν ήθελε να τον πουλήσει.

6 μήνες πριν την κλοπή παρακολουθούσε την πινακοθήκη και είχε παρατήρησε πότε πήγαιναν για κάπνισμα οι φύλακες.

Ηξερε από οικοδομές γιατί ήταν ελαιοχρωματιστής και παρατήρησε ότι υπάρχουν γυψοσανίδες στην Πινακοθήκη.

Η κλοπή των πινάκων έγινε μετά τις 4 π.μ. της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης παραπλάνησε τον φύλακα, προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς, και τελικά κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου. Αρπαξε τους τρεις πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του (φορούσε σκούφο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του) καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης.

Τι ανέφεραν στις δηλώσεις τους ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την ανάκτηση των πινάκων των δυο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την διαχείριση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. όλα αυτά τα χρόνια και απένειμε συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Βρέθηκε Έλληνας να στερήσει τον πίνακα του Πικάσο- Βρέθηκαν Έλληνες να τον επαναφέρουν», ενώ δήλωσε ότι επικρατεί έντονη χαρά και συγκίνηση για αυτή τη μεγάλη μέρα διότι ο πίνακας αυτός ήταν αφιερωμένος από τον Ισπανό καλλιτέχνη στην χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Τέλος, έστειλε το προσωπικό του μήνυμα: «Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Στη συνέχεια πηρε τον λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εστίασε στη σημασία της ανάκτησης του πίνακα του Πικάσο για την Εθνική Πινακοθήκη: «Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού»