ποιος-από-τους-οκτώ-τύπους-πελάτη-είσα-364855
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.11.2019 | 07:45

Ποιος από τους οκτώ τύπους πελάτη είσαι; Θα φανεί στο φιλοδώρημα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με βάση ποιο κριτήριο θα αφήσει φιλοδώρημα ένας πελάτης στον υπάλληλο που τον εξυπηρέτησε; Τα γκαρσόνια, οι ντελιβεράδες και οι απανταχού παροχείς υπηρεσιών, σίγουρα προσπαθούν καθημερινά να λύσουν αυτό τον γρίφο, αλλά είναι αμφίβολο αν έχουν φτάσει και οι ίδιοι σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Επιχειρήσαμε να κατατάξουμε τους πελάτες σε οκτώ μεγάλες κατηγορίες με βάση το αν αφήνουν ή όχι φιλοδώρημα. Μέσα σε αυτές, σίγουρα μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει κάποιον πελάτη του ή και τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο «γρήγορος και αθόρυβος»

Ο αγαπημένος τύπος πελάτη για τους απανταχού σερβιτόρους. Μπαίνει στο μαγαζί, πίνει ήσυχα – ήσυχα το εσπρεσάκι του και αφήνει τα χρήματα μαζί με φιλοδώρημα πάνω στο τραπέζι. Δεν έχει πολλά πολλά με τους σερβιτόρους που συχνά ούτε που παίρνουν χαμπάρι πως έφυγε τόσο γρήγορα από το μαγαζί.

Ο πελάτης που στρογγυλοποιεί

Ό,τι και να κάνεις, όσο καλά και αν εξυπηρετήσεις, το τιπ που θα αφήσει ο συγκεκριμένος πελάτης, είναι πάντα η «στρογγυλοποίηση» το ποσού του λογαριασμού του. Αν το γκαρσόνι είναι τυχερό, η απόδειξη του πελάτη θα γράφει 5,05 ευρώ και όταν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, θα γράφει 5,95…

Ο «αδιάκριτος φαφλατάς»

Μόλις εμφανίζεται αυτός ο πελάτης, οι υπάλληλοι σιχτιρίζουν. Θα τους «βομβαρδίσει» με ερωτήσεις στα όρια της αδιακρισίας. «Από πού είσαι;», «σου αρέσει η δουλειά σου;», «αυτό ήθελες να κάνεις όταν ήσουν μικρός;». Εκτός από το ότι ζαλίζει τους υπαλλήλους, είναι αρκετά πιθανό να το παίξει influencer και να προσφέρει συμβουλές καριέρας. Από αυτό τον τύπο, κανείς δεν πρέπει να περιμένει τιπ της προκοπής.

Ο πελάτης με το χρονόμετρο στο χέρι

Θα σου θυμίσει με την πρώτη ευκαιρία πόση ώρα περιμένει την παραγγελία του. Βιάζεται πάρα πολύ και αφήνει να εννοηθεί πως μάλλον δικαιούται έκπτωση λόγω των μέτριων υπηρεσιών που έλαβε. «Είκοσι λεπτά για τρία σουβλάκια»; Με αυτή τη δικαιολογία μάλλον δεν θα πάρετε ούτε δέκα λεπτά του ευρώ.

Ο «έχω μόνο κάρτα»

Άλλος ένας κακός μπελάς για τους απανταχού σερβιτόρους. Καλά κάνει και σνομπάρει τα μετρητά, έχει και φορολογικά κίνητρα γι’ αυτό, αλλά δεν είναι και κόπος να αφήσεις ένα αξιοπρεπές τιπ για εκείνους που σε εξυπηρέτησαν. Με περίλυπο ύφος συνηθίζει να λέει «δυστυχώς δεν έχω καθόλου ψηλά. Την επόμενη φορά».

Ο έξαλλος με το σέρβις

Σε ημιάγρια κατάσταση θα κάνει φασαρία για την απαίσια εξυπηρέτηση «σε αυτό το παλιομάγαζο» φωνάζοντας ότι δεν θα ξαναπατήσει ποτέ. Με έναν τέτοιο πελάτη εκτός από το φιλοδώρημα που το χεις ούτως ή άλλως χαμένο, κινδυνεύεις να μην πληρώσει ούτε το λογαριασμό.

Ο πελάτης «έρχεσαι πάλι για ένα λεπτό;»

Σύμφωνα με γνώστες του χώρου, ότι όσοι σε φωνάζουν κάθε λίγο και λιγάκι στα τραπέζια τους δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωροι. Θα ρωτήσουν για όλα τα συστατικά των κοκτέιλ του καταλόγου, θα ζητήσουν ένα άλλο πιρούνι γιατί τους φάνηκε λερωμένο, ενώ είναι σίγουρο ότι δεν θα τους φτάσουν οι χαρτοπετσέτες και θα ζητήσουν άλλες. Μπορεί να θέλουν απίκο το σερβιτόρο, αλλά στις τσέπες έχουν συνήθως «καβούρια».

Η παρέα «ο καθένας τα δικά του»

Μπελάς για κάθε σερβιτόρο είναι και οι μεγάλες παρέες που πληρώνει ο καθένας «τα δικά του». Αν έχουν πιει δε και λίγο παραπάνω, δεν θυμούνται τι έχει παραγγείλει ο καθένας και επικρατεί ένα χάος. Το σίγουρο είναι ότι λίγοι είναι εκείνοι που θα αφήσουν φιλοδώρημα. Η χειρότερη φράση για τον υπάλληλο είναι με διαφορά «για τιπ μην το σκέφτεσαι, άφησα εγώ».

Ο πρώην σερβιτόρος

Είναι ο καλύτερος πελάτης από όλους, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην αφήσει φιλοδώρημα. Έχει και ο ίδιος βιώσει από πρώτο χέρι τσιγκούνηδες πελάτες, απαιτητικούς, προσβλητικούς και με βάση τις εμπειρίες του, έχει υιοθετήσει την αρχή: «σεβασμός στον εργαζόμενο». Από έναν τέτοιο πελάτη μπορείς να περιμένεις καλούς τρόπους και καλό τιπ.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.skai.gr/news/entertainment/poios-apo-tous-okto-typous-pelati-eisai-tha-fanei-sto-filodorima

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram