Ποια πρόσωπα ερευνώνται για τον χαμένο οπλισμό στη Λέρο

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό του χαμένου πολεμικού υλικού από τη ναυτική βάση στη Λέρο, που σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στο Πεντάγωνο. Η υπόθεση αξιολογείται ως πολύ σοβαρή, με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν φόβους για προσπάθεια τροφοδοσίας ενόπλων οργανώσεων με όπλα και εκρηκτικά ή υπόθεση λαθρεμπορίας οπλισμού. Την ίδια ώρα, έρχονται στην επιφάνεια οι «τρύπες» στη φύλαξη και αποθήκευση στρατιωτικού υλικού.

Από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν και διαπιστώθηκε η απώλεια του στρατιωτικού υλικού, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήμανε συναγερμός. Μάλιστα, όσο περνούσαν οι ώρες, η υπόθεση άρχισε να έχει άρωμα τρομοκρατίας καθώς – όπως γίνεται παγίως σε περιπτώσεις απώλειας όπλων – ζητήθηκε η συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και σε όλους στο «Πεντάγωνο» ξύπνησαν μνήμες από τη μεγάλη κλοπή στο Συκούριο της Λάρισας από τη 17 Νοέμβρη το 1989.

Ενας τακτικός έλεγχος του υλικού, προχθές το απόγευμα, ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι από τις αποθήκες της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) του Πολεμικού Ναυτικού έλειπε μεγάλο μέρος οπλισμού, στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών. Η ενημέρωση που έκανε στο ΓΕΝ ο αξιωματικός ο οποίος διαπίστωσε την κλοπή ήταν άμεση. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη στρατιωτική εγκατάσταση βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της επικράτειας για την άμυνα και την ασφάλεια, στην ακριτική Λέρο, που βρίσκεται μία ανάσα από την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η υπόθεση αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ως πολύ σοβαρή – όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε απώλεια οπλισμού ή στρατιωτικού υλικού – και άμεσα ξεκίνησαν έρευνες. Αυτό φανερώνει εξάλλου και η εσπευσμένη ανακοίνωση του ΓΕΝ που έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Το ΓΕΝ σημείωνε «πως τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Του περιστατικού έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, ενώ έχει διαταχθεί προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό».

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το Πολεμικό Ναυτικό απέφευγε για ευνόητους λόγους να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος του οπλισμού και του υλικού που είχε κλαπεί, με δεδομένο ότι πρόκειται για όπλα και υλικά που δεν χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά για αυστηρά επιχειρησιακούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες λείπουν:

Δύο φορητά αντιαρματικά που χρησιμοποιούνται από κομάντος
Οπλοβομβίδες που προσαρμόζονται σε φορητό οπλισμό
Χειροβομβίδες και πυρομαχικά για αυτόματα όπλα
Βραδύκαυστο φιτίλι για χρήση σε συνδεσμολογία σε εκρηκτικά
Υπόνοιες για «δάκτυλο» εκ των έσω

Από χθες το πρωί κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας και βέβαια οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν κάνει φύλλο και φτερό τη μονάδα της Λέρου, εξετάζοντας καρέ-καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της αποθήκης.

Η ναυτική βάση μάλιστα τέθηκε σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί το παραμικρό, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτήν, δηλαδή μόνιμα στελέχη αλλά και ναύτες.

Για την ώρα, και μολονότι η υπόθεση θυμίζει το Συκούριο και την τρομοκρατία, οι έρευνες είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Οι έρευνες του ΓΕΝ και της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επεκταθούν και σε άλλα ακριτικά νησιά, με στόχο από τη μία να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για τη συγκεκριμένη απώλεια και από την άλλη το ενδεχόμενο κάποιας άλλης που δεν έχει αποκαλυφθεί. Διανύουμε άλλωστε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και όποια απώλεια στρατιωτικού υλικού θεωρείται σημαντική.

Ανθρωποι πάντως που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε θέσεις – κλειδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και σε υψηλά πόστα της στρατιωτικής ιεραρχίας επισημαίνουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως τέτοιου είδους εγκαταστάσεις νευραλγικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα φυλάσσονται πάρα πολύ καλά. «Με τα έως τώρα δεδομένα, ότι δεν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης και παραβίασης της αποθήκης, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ο δράστης ή οι δράστες να ενήργησαν από μέσα». Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποθήκες υπήρχε και άλλο υλικό, όπως τυφέκια, που όμως δεν εκλάπη.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο υπουργός Άμυνας

Την υπόθεση παρακολουθεί στενά ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και αργά χθες το βράδυ δήλωσε πως μετά τη διαπίστωση της απώλειας του υλικού «αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα». Πρόσθεσε πως αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, «καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες».

Επιπλέον ο υπουργός Αμυνας ζήτησε αυτοσυγκράτηση για την υπόθεση. «Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα· δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Στο «μικροσκόπιο» το παρελθόν της ναυτικής βάσης

Την ίδια ώρα, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζουν φόβους για προσπάθεια τροφοδοσίας ενόπλων οργανώσεων με όπλα και εκρηκτικά ή υπόθεση λαθρεμπορίας οπλισμού ακόμη και από στρατιωτικούς.

Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι το κλειδί της υπόθεσης ίσως βρίσκεται εντός της ναυτικής βάσης και στις προηγούμενες απογραφές του οπλισμού της ίσως και σε περίπτωση απώλειας – προ τριετίας – καυσίμων από τον ίδιο στρατιωτικό χώρο.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις κλοπών πυρομαχικών από στρατόπεδα ή σχεδίων για αρπαγή οπλισμού (Συκούριο, Ελευθερούπολη, Κυλλήνη, Σέρρες κ.λπ.) από ελληνικές οργανώσεις αντάρτικου πόλης. Ωστόσο οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι έχουν καταγραφεί κι άλλες τουλάχιστον έξι – επτά περιπτώσεις κλοπών από στρατιωτικές βάσεις (κυρίως στα Δωδεκάνησα, στη Χίο και σε άλλα γειτονικά νησιά) που συνδέθηκαν με άλλου είδους συμφέροντα και οικονομικές συναλλαγές κρατικών υπαλλήλων και ιδιωτών.

Ακόμη σημειώνουν ότι στα νησιά αυτά έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια τρεις υποθέσεις κατασκοπείας αλλοδαπών με παράνομες φωτογραφίσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, σημαντική αρπαγή οπλισμού είχε σημειωθεί το 2012 και στην Αστυνομική Διεύθυνση Κω για την οποία είχε ερευνηθεί αν εμπλέκονται αστυνομικοί. Η υπόθεση της Λέρου παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την κλοπή σε στρατόπεδο της Κω στις 3 Αυγούστου του 2002 (με τη μέθοδο του ριφιφί, καθώς οι άγνωστοι δράστες τρύπησαν τον τοίχο διπλανής αποθήκης ιματισμού όταν τότε εκλάπησαν τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια και τρία αυτόματα G3) που είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί με την εξάρθρωση εκείνες τις ημέρες της 17Ν. Ομως τελικά αποδόθηκε σε αγνώστους δράστες.

Η απώλεια του στρατιωτικού υλικού εντοπίστηκε μετά την αλλαγή διαχειριστή στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) και αρχικά ερευνώνται τα δεδομένα αυτών των απογραφών και αν έχουν γίνει «λογιστικά λάθη». Η ΥΝΤΕΛ, που ήταν παλιά νατοϊκή βάση και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1983, παρέχει στα πολεμικά πλοία λιμενικές ευκολίες, τεχνική υποστήριξη και εφοδιασμό σε υλικά. Η προηγούμενη απογραφή οπλισμού φερόταν να είχε γίνει – σύμφωνα με τα επίσημα παραστατικά – στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και ήδη αναζητείται αν ήταν πραγματική ή υπήρξε τυπική διαδικασία χωρίς καταμέτρηση. Ακόμη έρευνα γίνεται στις διαδικασίες πρόσβασης στο εσωτερικό της αποθήκης, στις κάμερες που υπάρχουν κ.λπ. Προκειμένου έτσι να εντοπισθεί ο χρόνος που σημειώθηκε η απώλεια του στρατιωτικού υλικού η οποία ανακαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες. Επιπλέον, συνεκτιμάται ότι τον Ιανουάριο 2016 στο πλαίσιο καθιερωμένων ετησίων ελέγχων του φόρτου καυσίμων του Πολεμικού Ναυτικού σε βάσεις ανά την Ελλάδα φέρεται να είχε διαπιστωθεί στην εν λόγω βάση της Λέρου σημαντικό έλλειμμα πετρελαίου της τάξης των 284.000 λίτρων και υπήρξε μάλιστα αδυναμία τροφοδοσίας με καύσιμα και πολεμικών πλοίων.

Μάλιστα, για αυτή την υπόθεση φέρεται να σχηματίστηκε δικογραφία σχετικά και με άλλες ποσότητες «απολεσθέντων» καυσίμων και αφορά πολλούς στρατιωτικούς από τη Λέρο. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει καταγγελίες για λαθρεμπόριο καυσίμων στις ένοπλες δυνάμεις της τάξης των 500.000.000 ευρώ ετησίως.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΑ, ΛΕΡΟ, ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!