ποια-ελληνική-γειτονιά-είναι-στις-23-πιο-59406
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.02.2017 | 14:28

Ποια ελληνική γειτονιά είναι στις 23 πιο cool της Ευρώπης

Μπορεί οι περισσότεροι να επιλέγουν τους προορισμούς των διακοπών τους με βάση την οικονομική προσιτότητα ή τα διάσημα αξιοθέατα που θέλουν να επισκεφτούν, υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που προτιμούν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να ανακαλύψουν την καθημερινότητα των ντόπιων, πού συχνάζουν και πώς διασκεδάζουν.

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα “Travel Supermarket” σε συνεργασία με τους travel bloggers Άνταμ Γκόφμαν (από το “Travels of Adam”) και Έμιλι Ρέι (από το “The Cosy Traveller”) έψαξαν και έκαναν μια λίστα με τις 23 πιο ωραίες γειτονιές της  Ευρώπης που αποτελούν τα τουριστικά hot spots του 2017.

Στη δέκατη θέση της λίστας, φιγουράρουν τα δικά μας Εξάρχεια, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη φωτεινότητά τους και τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η πλήρης λίστα περιλαμβάνει:

23. El Poble Sec — Βαρκελώνη, Ισπανία

Στη γραφική αυτή γειτονιά φιλοξενείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας. Το Poble Sex φημίζεται ως ένας από τους πιο αγαπητούς προορισμούς στη Βαρκελώνη για μοντέρνα νυχτερινή διασκέδαση.
22. Cotroceni — Βουκουρέστι, Ρουμανία

Το Cotroceni είναι μια ήσυχη περιοχή στα δυτικά του Βουκουρεστίου και είναι γνωστή για τους χώρους πρασίνου και τα ιδιόμορφα μπαρ. Φιλοξενεί το Προεδρικό Μέγαρο και το Εθνικό Μουσείο της Ρουμανίας.
21. Malasaña — Μαδρίτη, Ισπανία

Η Malasaña είναι μια περιοχή γνωστή για τους δεσμούς της με την ισπανική εξέγερση και θεωρείται από τους ντόπιους ως η γενέτειρα της “Movida Madrileña”, ενός καλλιτεχνικού κινήματος που αναπτύχθηκε μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.
20. Belleville και Ménilmontant — Παρίσι, Γαλλία

Οι Belleville και Ménilmontant είναι δύο γειτονικές συνοικίες στα βορειοανατολικά του Παρισιού. Το νεκροταφείο Père Lachaise που βρίσκεται εκεί είναι τόπος ταφής διάσημων προσωπικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες ο Όσκαρ Ουάιλντ και η Έντιθ Πιαφ.
19. Savamala — Βελιγράδι, Σερβία

Τα τελευταία επτά χρόνια, η συνοικία της Savamala που βρίσκεται πίσω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου, έχει μεταμορφωθεί σε έναν καλλιτεχνικό αστικό κόμβο, χάρη στην δημιουργία του ανεξάρτητου κέντρου τεχνών “KC Grad” από τον τοπικό καλλιτέχνη Ljudmila Stratimirovic.
18. Αmsterdam-Noord – Άμστερνταμ, Ολλανδία

Στο Amsterdam-Noord βρίσκονται κτήρια γνωστών ξενοδοχείων boutique, στα οποία προηγουμένως στεγάζονταν αποθήκες και αναμορφωτήρια. Εδώ φιλοξενείται και το “The Movies”, ο πιο παλιός κινηματογράφος του Άμστερνταμ που ψυχαγωγεί ντόπιους και επισκέπτες για περισσότερα από 100 χρόνια.
17. 7th District — Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Το 7ο διαμέρισμα της Βουδαπέστης, στο οποίο κάποτε φιλοξενούταν η εβραϊκή κοινότητα της πόλης, είναι διάσημο για τις παμπ του, οι οποίες προσφέρουν φτηνά ποτά και αποτελούν ένα “παράθυρο” στην ιστορία της πόλης κατά τον τελευταίο αιώνα.
16. Holesovice — Πράγα, Τσεχία

To Holesovice φιλοξενούσε στο παρελθόν την κρεαταγορά της Πράγας, σήμερα ωστόσο είναι γεμάτο με μοντέρνα μπαρ και εστιατόρια που σερβίρουν σύγχρονη ευρωπαϊκή κουζίνα.
15. Mariahilf — Βιέννη, Αυστρία

Στο Mariahilf βρίσκονται σημαντικά ορόσημα της πρωτεύουσας της Αυστρίας, όπως το Θέατρο An Der Wein που αποτελεί την εθνική όπερα της Βιέννης. Στο θέατρο αυτό ζούσε κάποτε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
14. Plagwitz — Λειψία, Γερμανία

Το Plagwitz ήταν πραγματικά μια πόλη από μόνη της μέχρι το 1891, όταν εντάχθηκε στη Λειψία. Η περιοχή έχει μια ισχυρή πορτογαλική και βραζιλιάνικη παρουσία και αποτελεί γνωστό καλλιτεχνικό στέκι.
13. Uzupis — Βίλνιους, Λιθουανία
Το Uzupis βρίσκεται στην παλιά πόλη του Βίλνιους και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η γειτονιά είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία. Έχει δικό της πρόεδρο, μικρό στρατό, τέσσερις σημαίες, και δικό της καταστατικό.
12. Nørrebro— Κοπεγχάγη, Δανία

Η Κοπεγχάγη είναι μία από τις πιο καινοτόμες πόλεις της Ευρώπης, όταν πρόκειται για ποδηλασία, και δεν υπάρχει καλύτερο στέκι για τους ποδηλάτες από το Nørrebro. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το δημόσιο πάρκο Superkilen που είναι στην καρδιά της γειτονιάς.
11. Kalamaja — Ταλίν, Εσθονία

Η Εσθονία μπορεί να μην είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στο μυαλό όταν ψάχνει κανείς για ένα διακοπές, ωστόσο είναι γεμάτη με πολιτιστικά ορόσημα. Η συνοικία Kalamaja στο Ταλίν φιλοξενεί πολλές ανεξάρτητες γκαλερί, φτηνά μπαρ και όμορφες καφετέριες.
10. Εξάρχεια — Αθήνα, Ελλάδα

Τα Εξάρχεια είναι γνωστά ως το “σπίτι” των αντεξουσιαστών και φιλοξενούν μεγάλο πληθυσμό φοιτητών χάρη στην εγγύτητά τους με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η φωτεινή γεμάτη γκράφιτι περιοχή της Αθήνας έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και φιλοξενεί μεταξύ άλλων έναν εγκαταλελειμμένο χώρο στάθμευσης στην οδό Ναυαρίνου που οι κάτοικοι μετέτρεψαν σε ελεύθερο διαχειριζόμενο πάρκο.
9. Sredets — Σόφια, Βουλγαρία

Το Sredets αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας καθώς φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
8. Grünerløkka — Όσλο, Νορβηγία

Το Grünerløkka φιλοξενούσε παραδοσιακά την εργατική τάξη της πρωτεύουσας της Νορβηγίας. Σήμερα στην περιοχή συναντά κανείς μια σειρά από γκαλερί, vintage καταστήματα, μπαρ, καθώς και μια υπαίθρια αγορά που λειτουργεί κάθε Κυριακή.
7. Pigneto — Ρώμη, Ιταλία

Το Pigneto αποτελεί έναν κόσμο μακριά από το κέντρο της Ρώμης. Η γειτονιά χαρακτηρίζεται από τον έντονο πολιτιστικό της χαρακτήρα.
6. Metelkova — Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Η Metelkova είναι ένα αυτόνομο κοινωνικό κέντρο στην καρδιά της Λουμπλιάνα. Ιδρύθηκε το 1993 και φιλοξενεί περίπου 1.500 πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο.
5. Södermalm — Στοκχόλμη, Σουηδία

Το Södermalm βρίσκεται σε ένα νησί στο κέντρο της Στοκχόλμης και είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να δει κανείς τον ορίζοντα της πόλης.
4. Praga — Βαρσοβία, Πολωνία

Η Πράγα της Βαρσοβίας θεωρούταν παλιά ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της Βαρσοβίας και για τους ντόπιους ήταν γνωστή ως “Το Τρίγωνο των Βερμούδων”. Σήμερα αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες της πόλης και ξεχειλίζει από γκαλερί, εναλλακτικές θεατρικές σκηνές και υπόγεια κλαμπ.
3. Ancoats — Μάντσεστερ, Βρετανία

Πολλοί travel bloggers ισχυρίζονται ότι το Ancoats του Μάντσεστερ είναι το νέο must-see της Βρετανίας. Τον 18ο αιώνα αποτελούσε μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα είναι το hot spot των ανεξάρτητων επιχειρήσεων.
2. Miera Iela — Ρίγα, Λετονία

Η Miera Iela είναι μια γειτονιά που διακηρύσσει περήφανα την ανεξαρτησία της από τη Ρίγα. Η Δημοκρατία της Miera Iela είναι ένας επίσημος φορέας που διοργανώνει το γνωστό ετήσιο φεστιβάλ της περιοχής, και μπορεί να υποβάλει αίτηση για ξεχωριστή κρατική χρηματοδότηση.
1. Kreuzberg — Βερολίνο, Γερμανία

Το Kreuzberg είναι η πιο cool γειτονιά της Ευρώπης, σύμφωνα με τους travel bloggers. Στην περιοχή βρίσκεται το Checkpoint Charlie – ένα σημείο διέλευσης του Τείχους του Βερολίνου που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της σοβιετικής ιστορίας.

Η περιοχή και οι μποέμ κάτοικοί της έχουν γίνει διάσημοι στη μουσική βιομηχανία. Γνωστά συγκροτήματα όπως οι Bloc Party, Get Cape, Cape Wear και Fly έχουν κάνει αναφορές στην περιοχή μέσα από στίχους των τραγουδιών τους.

Πηγή: news247.gr