πωγώνι-ποινές-φυλάκισης-έως-500-χρόνια-σ-611674
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.04.2019 | 16:41

Πωγώνι: Ποινές φυλάκισης έως 500 χρόνια στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Με συνολική ποινή –ρεκόρ φυλάκισης 500 χρόνων μόνο για τα συλληφθέντα μέλη της σπείρας, ολοκληρώθηκε η πολύκροτη υπόθεση της παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Αλβανία και είχε επίκεντρο δράσης την παραμεθόρια περιοχή του Δελβινακίου.

Ήταν μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη όπως αποδείχτηκε υπόθεση που έφεραν σε πέρας μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων. Η εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής ομάδας είχε γίνει το Νοέμβριο του 2017 με την σύλληψη έντεκα μελών, τεσσάρων ημεδαπών και επτά αλλοδαπών ενώ είχαν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία και για άλλα έντεκα μέλη του ίδιου κυκλώματος.

Ο αρχηγός μάλιστα της εγκληματικής ομάδας, για χρόνια ζούσε πολυτελή ζωή, με ιδιαίτερη έφεση στα πεντάστερα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων, τα οποία πλέον θα τον στερηθούν καθώς το Τριμελες εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την απόφαση που εξέδωσε του επέβαλλε 163 (!) έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 324.000 ευρώ.

Πρόστιμα και βαριές ποινές και σε άλλα μέλη

Βαριές ποινές έπεσαν όμως και σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε αλλοδαπό οδηγό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης των 125 ετών και πρόστιμο των 315.000€. Σε Έλληνα οδηγό οχημάτων επιβλήθηκε κάθειρξη 91 χρόνων και πρόστιμο 230.000 ευρώ.

Σε αλλοδαπή που εργάζονταν σε καφέ στην περιοχή Κακαβιάς, εκτός της μεταφοράς λαθρεπιβατών, είχε ρόλο ενημέρωσης του κυκλώματος για την παρουσία ή μη αστυνομίας επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 22.000 ευρώ.

Ένας άλλος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, συνεργάτης της ομάδας δεν έπεισε το δικαστήριο και τώρα καλείται να πληρώσει 170.000€ συνοδευόμενα με 67 έτη ποινή κάθειρξης..

Από την κατάληξη της δίκης, προκλήθηκε σοκ και στις τοπικές κοινωνίες του Πωγωνίου. Μεγαλύτερο είναι στο Δελβινάκι καθώς στον πρόεδρο του χωριού, επαγγελματία οδηγό ταξί, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα χρόνων και άλλα 16 χρόνια επιβλήθηκαν στον πατέρα του συν τα πρόστιμα αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι δύο κατηγορούνταν για μεταφορά αλλοδαπών, ενώ ειδικά ο πρώτος, είχε και μη ξεκάθαρη ακόμη ως προς το βαθμό «βοήθεια» για αλλοδαπούς που ήθελαν να εξέλθουν ή να εισέλθουν μέσω Κακαβιάς στη χώρα μας, αλλά τους απαγορεύονταν η είσοδος.

Από την περιοχή του Πωγωνίου κατάγεται ο έτερος οδηγός στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 11 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης κάποιοι απουσίαζαν από το Δικαστήριο, όπως οι δύο από το Δελβινάκι, που πλέον χαρακτηρίζονται φυγόποινοι, καθώς μόνο για έναν η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Εκτός από τους καταδικασθέντες υπάρχουν και άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας που διώκονται και επί 1,5 χρόνο δεν έγινε η σύλληψή τους. Με βάση τις ποινές που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους, ο συνολικός χρόνος φυλάκισης για όλους σε περίπτωση σύλληψης και καταδίκης τους θα αγγίξει τα 1.000 χρόνια και τα πρόστιμα το 1,5 εκ. ευρώ…

Πηγή: epiruspost.gr