ποεδην-θυμίζει-τους-διαλόγους-στην-τρ-571743
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.07.2019 | 22:30

ΠΟΕΔΗΝ: Θυμίζει τους διαλόγους στην τραγωδία στο Μάτι

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου 102 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, πολλοί τραυματίστηκαν, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν.

Η πυρκαγιά στο Μάτι θεωρείται η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009, όπου έχασαν τη ζωή τους 180 άτομα.

Χθες, ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως δεν γνώριζε για τον πρώτο απολογισμό θυμάτων όταν έφτασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι και αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη νεκρών από τους επιτελείς του αφότου αποχώρησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Είπε, επίσης, ότι έως εκείνο το σημείο είχε ακούσει «φήμες» για έναν ή δύο νεκρούς που είχαν χάσει την ζωή τους λόγω αναθυμιάσεων και υποστήριξε, ότι δεν είχε καταλάβει πως η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά και απέδωσε την σιωπή υπουργών, που είχαν μία πρώτη εικόνα για τους νεκρούς στην παρουσία της κάμερας.

Η αλήθεια, όμως, είναι σκληρή και εκθέτει τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, με βάση τα σήματα και τις στιχομυθίες που παρουσιάζει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, από τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Στις 20:41 δόθηκε η πρώτη κλήση από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ για νεκρό.

Η πρώτη καταχώριση για νεκρό στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ έγινε στις 21.33 και έχει ως εξής: «Κλήση στον συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά».

Στις 22.15 ο υπάλληλος βάρδιας σημειώνει: «Δεύτερος νεκρός στον Νέο Βουτζά, ενημέρωση από ΕΚΑΒ».

Το ΕΚΑΒ παρέλαβε τους πρώτους τέσσερις νεκρούς, από τις 21:50 μέχρι τις 22:30.

Είχε ήδη ενεργοποιηθεί το «Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών» και στην συνέχεια η «Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών» η οποία έχει ως αποστολή την διακρίβωση της φυσικής και νομικής ταυτότητας των θανόντων από μαζικές καταστροφές στις περιπτώσεις που ο αριθμός τους προσεγγίζει ή υπερβαίνει τους τριάντα.

Στις 22:40 ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ σε ηλεκτρονική σελίδα μιλάει για 1 νεκρό και 25 διακομισθέντες τραυματίες, εκ των οποίων 6 τραυματίες είναι διασωληνωμένοι.

Στις 23:15 μ.μ. στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ καταχωρείται το εξής σήμα: «Κλήση στο ΕΚΑΒ που αναφέρει ότι μεταφέρει δύο ξένους νεκρούς από Ραφήνα προς Ευαγγελισμό».

Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν (πριν ξεκινήσει το συντονιστικό) δύο απανθρακωμένοι σοροί από την φωτιά στο Μάτι. Το Νοσοκομείο, μάλιστα, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, έλαβε ειδοποίηση ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί από την φωτιά και να ετοιμάσει νεκροθάλαμο να τους υποδεχθεί.

Στο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» από τις 22:00 υπήρχε νεκρό παιδάκι από την πυρκαγιά.

Και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζει:

Η κυβερνητική σύσκεψη ξεκίνησε στις 23:30 το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας». Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν πιστοποιηθεί 3 νεκροί (από τους 4 που είχε μεταφέρει το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία).

Γνώριζαν, επίσης, τι συμβαίνει στο Σισμανόγλειο, καθ’ ότι ο Διοικητής μας έλεγε ότι ενημερώνει συνεχώς την πολιτική ηγεσία.

Συνεπώς, ο Αν. Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης γνώριζε τα πάντα. Συμμετείχε μάλιστα και στην αρχική σύσκεψη η οποία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα αλλά και στην σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό. Εάν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για νεκρούς καθώς όπως είπε δεν τον ενημέρωσαν οι υπουργοί, τότε την ευθύνη της μη ενημέρωσης την έχει σίγουρα ο Π. Πολάκης καθώς γνώριζε ήδη για τους νεκρούς.

Είχε, μάλιστα, δώσει την εντολή στο ΕΚΑΒ να μην μεταφέρει πλέον νεκρούς και να δώσει όλο το βάρος του στην παροχή προνοσοκομειακής και ιατρικής φροντίδας στους δεκάδες βαριά τραυματίες.

Επίσης είχε πλήρη ενημέρωση για τους νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο και Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Γι’ αυτό εξάλλου έδωσε εντολή μέσω του ΕΚΕΠΥ για το άνοιγμα του νεκροθαλάμου στο Σισμανόγλειο.

Και η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγει με την εκτίμηση, ότι για να μην τολμάει να επιρρίψει ευθύνες ο πρωθυπουργός στον Π. Πολάκη και να τον εκθειάζει για άλλη μία φορά στην χθεσινή συνέντευξη παρά το «μπάχαλο» στα Νοσοκομεία, σημαίνει ότι ενημερώθηκε από τον Πολάκη και κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.