Categories: Κοινωνία

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Όχι» στη λογική της καύσης απορριμμάτων

Tην αντίθεσή της στη λογική της καύσης των απορριμμάτων επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία υπογραμμίζει ότι «υπερασπίζεται την ανάγκη να υπάρχει με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα, διαδικασία ανακύκλωσης στην πηγή προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του δημότη». Στην ίδια ανακοίνωση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την πρόθεσή της να γίνουν 3 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) που θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα απορρίμματα όπως τα πετάμε στον κάδο χωρίς διαλογή. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει:

Σε πρόσφατη Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Πράσινη Ανάπτυξη-Το όραμα ξεκίνησε», αναγγέλθηκε η κατασκευή και λειτουργία τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) που θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα απορρίμματα όπως τα πετάμε στον κάδο χωρίς διαλογή. Από την επεξεργασία τους θα παράγονται κυρίως «σκουπίδια -καύσιμα» και υπολείμματα, που άλλα θα θάβονται και άλλα θα καίγονται.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, οι μονάδες αυτές, προβλέπεται να γίνουν στη Φυλή, στο Σχιστό και στο Γραμματικό, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Φυλή.

Το «όραμα» αυτό έρχεται από παλιά και αποτυπώνεται στο αίσχος της χωματερής στη Φυλή, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή. Δεν μπήκαν φυσικά στον κόπο να μας εξηγήσουν με ποια κριτήρια αποφασίστηκε και αυτή η επικίνδυνη χωροθέτηση. Χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, στο πλαίσιο ενός κερδοσκοπικού, μόνο για ιδιώτες, σχεδιασμού στη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Παρά τις προεκλογικές και όχι μόνο εξαγγελίες για… κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, αυτό παραπέμπεται στο 2025 το νωρίτερο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής σηκώνουν τη σημαία της ανακύκλωσης, με την Περιφερειακή Αρχή να ονομάζει το 2020 «έτος ανακύκλωσης». Όταν σήμερα λιγότερο από το 15% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο θάβεται.

Το δίλημμα «θάψιμο ή καύση» είναι προσχηματικό και υπηρετεί τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και όσων άμεσα ή έμμεσα κερδίζουν από αυτούς. Όλοι αυτοί δηλαδή που χρόνια τώρα δεν έχουν πράξει το παραμικρό στην Διαχείριση των Απορριμμάτων, δημιουργώντας για το δικό τους όφελος «χρήσιμα αδιέξοδα». Ευθύνες φυσικά έχουν οι και προηγούμενες κυβερνήσεις και Διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής, που το μόνο που προώθησαν την καύση «επεξεργασμένων» σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες, ανοίγοντας το δρόμο.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος. Τα σκουπίδια είναι χρυσός

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει εδώ και χρόνια διατρανώσει την αντίθεσή της στην λογική της καύσης και υπερασπίζεται την ανάγκη να υπάρχει με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα, διαδικασία ανακύκλωσης στην πηγή προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του δημότη που πληρώνει αδρά από την τσέπη του τους σχεδιασμούς τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, αποφάσισε:

• Να ζητήσει άμεσα την πραγματοποίηση συνάντησης με το Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη με επίκεντρο το θέμα των σχεδιασμών στην Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική.

• Να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δημάρχους των Δήμων που γειτνιάζουν με τους χώρους που έχουν επιλεγεί να χωροθετηθούν εργοστάσια καύσης απορριμμάτων (Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό), οργανώνοντας καταρχήν την ενημέρωση των Τοπικών Κοινωνιών για τις επιπτώσεις της δημιουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και της οργανωμένης και συντονισμένης αντίδρασης στις «επικερδής» επιλογές τους.

• Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην κατεύθυνση αυτή και πάντα στο πλαίσιο των διαχρονικών θέσεών της, για Διαχείριση των Απορριμμάτων προς  όφελος περιβάλλοντος, Δήμων και δημοτών, θα δώσει δυναμικό παρών στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητήσει το θέμα.

Για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρωτοστατήσουν για να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια κυβέρνησης, Δημάρχων και Εταιρειών για την Διαχείριση των Απορριμμάτων. Μακριά από τις λογικές της καύσης. Να σχεδιαστεί και να ενισχυθεί η ανακύκλωση, για ανθρώπινες πόλεις, χωρίς τη… διαμεσολάβηση ιδιωτικών εταιρειών.

Η κοινωνία έχει ανάγκη άλλες πολιτικές στην Διαχείριση των Απορριμμάτων. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση που εξυπηρετεί μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Comments are closed.


Recent Posts

“Πλιάτσικο” στα παρτέρια

Συνεχίζονται τα φαινόμενα αφαίρεσης φυτών από παρτέρια του Δήμου Λαρισαίων. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στα παρτέρια που βρίσκονται κοντά στη…

2 λεπτά ago

ΚΚΕ: Ανεπιθύμητο το αμερικανοΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο

Συλλαλητήριο ενάντια στον ελλιμενισμό του αμερικανοΝΑΤΟικού αεροπλανοφόρο «G.W. Bush» στον Πειραιά, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, το Σάββατο…

8 λεπτά ago

Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: «Αμετανόητος»

Σφοδρά πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εκτόξευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο…

8 λεπτά ago

Αύξηση από 144 έως 384 ευρώ το χρόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

Ανακοίνωση – καταγγελία για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών εξέδωσε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας. Στη σχετική ανακοίνωση,…

14 λεπτά ago

Survivor All Star: Πρώην παίκτης αποκαλύπτει τα «όργια» που γίνονται στο νοσοκομείο

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, το μεσημέρι της Τετάρτης βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή του Νίκου Μουτσινά και σχολίασαν…

19 λεπτά ago

Ανδρουλάκης για πτώση Φάντομ: “Τιμούμε τη μνήμη των δυο αεροπόρων μας”

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που βρέθηκε νεκρός δύο…

26 λεπτά ago