πλήρης-απογραφή-αποθεμάτων-σε-αυγά-κα-527932
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.04.2020 | 17:28

Πλήρης απογραφή αποθεμάτων σε αυγά και αιγοπρόβειο κρέας

Στην πλήρη απογραφή των αποθεμάτων που έχει η χώρα σε αυγά και αιγοπρόβειο κρέας προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγορά η οποία πιέζεται λόγω του κορονοϊού. Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην πλήρη απογραφή των αποθεμάτων που έχει η χώρα σε αιγοπρόβειο κρέας και αυγά προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που υπάρχουν στα συγκεκριμένα προϊόντα, την επάρκεια αυτών στην αγορά αλλά και να ελέγξει τις ελληνοποιήσεις. Πριν από λίγες ώρες υπάλληλοι του ΣΔΟΕ εντόπισαν 324.000 αυγά τα οποία είχαν εισαχθεί από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια τα ελληνοποιούσαν με λογότυπο ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο αυγών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο έχει “κτίσει” στο WhatsApp πλατφόρμα καθημερινής επικοινωνίας με προμηθευτές, βιομήχανους και λιανέμπορους για την πορεία της κατανάλωσης και τα επίπεδα επάρκειας αγαθών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα στην επάρκεια αγαθών είναι ορατός. Το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί διεθνώς στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Χώρες όπως το Καζαχστάν, από τους σημαντικότερους παραγωγούς σιτάλευρων παγκοσμίως, απαγόρευσε τις εξαγωγές του προϊόντος, ανέφερε προ ημερών σε σχετικό δημοσίευμα του το Bloomberg. Το Βιετνάμ από την άλλη αντιμετωπίζει προβλήματα στις εξαγωγές προϊόντων του λόγω της πανδημίας.

Ο Nguyễn Đình Tùng, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vina T&T που εξάγει φρέσκα φρούτα, μιλώντας σε τοπικά μέσα ανέφερε πως οι εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ μειώθηκαν κατά 70-80%, διότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τη σύνδεση, όπως λέει. Η Σερβική Κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευσε των εξαγωγών φαρμάκων αλλά και ηλιελαίου.

Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε σήμερα 2 Απριλίου στη Βουλή, προβλέπεται η ένταξη των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών, λιανικού εμπορίου κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών και αποθηκών κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών στην υποχρεωτική διαδικασία απογραφής αποθεμάτων, με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας αποθεμάτων των προαναφερθέντων προϊόντων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η υποβολή στην οικεία αρμόδια αρχή στοιχείων αποθεμάτων στα εξής προϊόντα:

1. κρέας αιγοπροβάτων

2. αυγά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, εντός προθεσμίας δύο ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλλουν κατ’ ελάχιστο:

· την ποσότητα των αποθεμάτων σε κιλά

· την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση

· τα στοιχεία επικοινωνία της επιχείρησης και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Τα στοιχεία αυτά επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας 3 ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.

Ήδη επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή εντός προθεσμίας 2 ημερών στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ