πλημμύρες-στη-μάνδρα-κατηγορούμενοι-501140
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.06.2022 | 07:32

Πλημμύρες στη Μάνδρα-κατηγορούμενοι: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

Σήμερα η αυλαία της δίκης για τις ευθύνες πίσω από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι τα τραγικά γεγονότα είχαν σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2017, όταν οι φονικές πλημμύρες άφησαν πίσω τους 25 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τους 21 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων είναι η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε Δήμαρχοι Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, δασάρχες αλλά και υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών, στους οποίους το παραπεμπτικό βούλευμα είχε καταλογίσει λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενου είναι οι εξής:

  • πλημμύρα από αμέλεια,
  • ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή,
  • σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και
  • παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.
  • Αρνούνται το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους έχουν αρνηθεί τα όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο. Μάλιστα, η Ρένα Δούρου είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη αλλά όχι την ποινική και απευθυνόμενη στο δικαστήριο είχε πει χαρακτηριστικά: «Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια».

Η εισαγγελέας της έδρας Πετρούλα Μακρή έχει ζητήσει να κηρυχθεί ένοχη η πρώην περιφερειάρχης για τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ενώ έχει ζητήσει την ενοχή και άλλων κατηγορουμένων.