πλακιωτάκης-εντός-ιουλίου-η-ακτοπλοϊ-46492
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.06.2022 | 13:32

Πλακιωτάκης: Εντός Ιουλίου η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πλέον λιμάνι home port, με πολλά σημαντικά οφέλη και την τοπική οικονομία και κοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ΟΛΘ Α.Ε.

«Η στρατηγική μας για την αναβάθμιση της κρουαζιέρας ήδη αποδίδει σημαντικά» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως αναβαθμίζεται και ο κομβικός ρόλος που οφείλει να έχει η μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος και των Βαλκανίων με νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

«Συνεχίζεται και φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη με Σποράδες κατά την θερινή περίοδο, όπως επεκτείνεται την ίδια περίοδο και με την Λήμνο και τη Μυτιλήνη ενώ εγκαινιάζεται εντός του Ιουλίου μια νέα γραμμή που θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη μέσω της Μυτιλήνης με την Σμύρνη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εγκαινιάσει 18 νέες γραμμές ενισχύοντας την σύνδεση της Ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπου αυξήσαμε το κονδύλι των άγονων γραμμών από τα 90 εκατ. το 2019 στα 130 το 2020, και κατά την διάρκεια του 21-23 στα 138 εκατ. Αυτό έχει ενδυναμώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ είμαστε σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την ΕΕ, έτσι ώστε να δρομολογήσουμε “πράσινα” πλοία στην ακτοπλοΐα, σύμφωνα βέβαια και με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες».

Παράλληλα, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης πετυχαίνουν οι νέες γερανογέφυρες που αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος του οργανισμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αναβαθμίζει τον ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, όχι μόνο σε επίπεδο εμπορικής κίνησης, αλλά και σε επίπεδο γεωγραφικής και γεωπολιτικής αξίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την διοίκηση του ΟΛΘ με σκοπό την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος χωρίς προβλήματα».

Εκτόξευση τιμών και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας και την εκτόξευση των τιμών και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα. «Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα έχει ενισχύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πόσα πάνω από 6 δις. ευρώ. Προφανώς και δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα όπως και κανένας στον κόσμο, κάθε ευρώ όμως που μπορεί να ενισχύσει την ελληνική κοινωνία προφανώς και θα το διαθέσουμε».