πιστοποιητικό-νόσησης-έρχονται-διευ-990829
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.02.2022 | 19:43

Πιστοποιητικό νόσησης: Έρχονται διευκρινίσεις για όσους μολύνθηκαν ξανά

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σχετικά με το πιστοποητικό νόσησης. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανέφερε ότι πρόκειται να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με όσους έχουν νοσήσει ξανά.

Ο λόγος είναι ότι με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/1, δεν διευκρινίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που νοσεί για δεύτερη φορά

Με τις μέχρι τώρα διατάξεις, εκείνος που νοσεί ξανά δεν μπορεί

  • Να βγάλει ξανά πιστοποητικό νόσησης
  • Να κάνει εμβόλιο πριν περάσουν άλλοι τρεις μήνες
  • Να μπει σε κλειστούς χώρους χωρίς να κάνει κάθε φορά τεστ κορονοϊού (αν δεν είναι τριπλά εμβολιασμένος)