πιστοποιητικό-εμβολιασμού-198-ετών-σε-έκ-947894
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.10.2021 | 08:00

Πιστοποιητικό εμβολιασμού 198 ετών σε έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Mεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Βενετίας αναπτύχθηκαν σημαντικές εμπορικές σχέσεις για πολλούς αιώνες και μέσα στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν και προσωπικές ιστορίες. Μεταξύ αυτών κι ένα… πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν από 198 χρόνια! Το πιστοποιητικό άνηκε σ’ ένα μαθητή από τη Θεσσαλονίκη. Αυτά και πολλά άλλα αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση «Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος – 19ος αιώνας», η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Για μια έκθεση που έρχεται να αναδείξει και να τονίσει τη διαχρονική σχέση των δύο πόλεων, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι: «τα τεκμήρια που ενώνουν το χθες με το σήμερα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια».

Τα αρχεία – τα οποία αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη και σε Θεσσαλονικείς που έζησαν στη Βενετία και έχουν φόντο την ελληνική παροικία του Αγίου Γεωργίου – βρήκε και φωτογράφησε η ερευνήτρια Κατερίνα Κορρέ στο Ινστιτούτο και στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, τονίζοντας ότι «υποπτευόμασταν την παρουσία των Θεσσαλονικέων στη Βενετία, αλλά δεν είχαμε φέρει στο φως», σημείωσε.