πίεση-στο-εσυ-μόνο-98-κενές-μεθ-covid-στα-δημό-364093
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.11.2021 | 14:50

Πίεση στο ΕΣΥ: Μόνο 98 κενές ΜΕΘ-Covid στα δημόσια νοσοκομεία

Στο ζενίθ έχει φτάσει για άλλη μία φορά η πίεση στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Σε κάθε εφημερία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δίνεται μεγάλη μάχη προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση μεταξύ των περιστατικών covid και non-covid.

Από την άλλη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο μέρα με τη μέρα οι διαθέσιμες κλίνες λιγοστεύουν, ενώ ασθενείς περιμένουν αρκετή ώρες ώστε να βρεθεί ένα ράντσο για την περίθαλψή τους.

Μεγαλώνει η ψαλίδα εισαγωγών-εξαγωγών

Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει και αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών των περιστατικών κοροναϊού.

Συγκεκριμένα χθες παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων. Κι ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου υπήρχε ένα ισοζύγιό μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών φαίνεται πλέον πως η ψαλίδα ανοίγει και οι εισαγωγές καθημερινά είναι περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια.

Τρομάζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη είναι η αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες τρεις ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, χτες στο Ιπποκράτειο εισήχθησαν 56 ασθενείς με κοροναϊό.

Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε 20% στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό. Μάλιστα οι 15 κλίνες του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 5 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και 6 ασθενείς βρίσκονται σε θαλάμους.

Η ΜΕΘ 23 κλινών του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι και αυτή γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς non covid βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η ΜΕΘ 30 κλινών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είναι και αυτή γεμάτη,

Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό και γέμισαν αμέσως, ενώ στον Άγιο ΔΗΜΗΤΡΙΟ οι 7 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Γεμάτες είναι και οι ΜΕΘ στη Κατερίνα, στα Γιαννιτσα, στις Σέρρες, στη Βέροια 6 κλινών και στη Χαλκιδική.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Στη δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας είναι γεμάτες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από τις 530 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού που διαθέτει το ΕΣΥ, χτες ήταν γεμάτες οι 432 και κενές 98.