πέτσας-δύο-αλλαγές-στο-πρόγραμμα-συν-678838
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.07.2020 | 12:13

Πέτσας: Δύο αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-εργασία»

Δύο αλλαγές στο πρόγραμμα συνεργασία προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

“Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε το πρόγραμμα «Συν-εργασία» κάνοντας δύο βασικές παρεμβάσεις. Πρώτον να μειώσουμε τη γραφειοκρατία του ώστε να μπουν περισσότεροι επιχειρηματίες και να δηλώσουν περισσότερους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Και δεύτερον να το κάνουμε πιο ελκυστικό είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο σε επίπεδο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος. Αυτά τα δύο τα μελετούν στο οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του.

Για τον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών θα πρέπει να συγκρίνουμε με το μηδέν και όχι με τα πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών που είχαμε πέρυσι. Κι αυτό γιατί πριν από περίπου τρεισήμισι μήνες δεν πίστευε κανείς ότι θα έχουμε αυτήν την εικόνα σήμερα. Δηλαδή να ανοίγουν τα σύνορά μας, έστω με περιορισμένο τρόπο, έστω με προσοχή, έστω με πολλούς κανόνες ασφαλείας, αλλά να ανοίγουμε τα σύνορά μας για να επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου τη χώρα μας. Άρα, ξεκινάμε από το μηδέν, θα πάμε προσεκτικά μέχρι 15 Ιουλίου. Έχουμε αρκετούς περιορισμούς ακόμα και στα λιμάνια μας και στα χερσαία σύνορα, οι οποίοι ελπίζουμε σταδιακά να αίρονται και να μη γίνονται πιο ασφυκτικοί. Φυσικά θα υπάρχουν κρούσματα από τον ιό, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην έχουμε διασπορά. Είμαστε έτοιμοι. Βλέποντας και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων διαπιστώνουμε ότι δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων.

Για ανασχηματισμό

Δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού. Αυτό είναι ένα προνόμιο του Πρωθυπουργού. Όποτε αποφασίσει ο Πρωθυπουργός…

Για την Αγιά Σοφιά

Θα ήθελα να τονίσω την αναφορά του Πατριάρχη για το θέμα αυτό. Θα είναι ένα τεράστιο λάθος, αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Τουρκία. Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα -ενδεχομένως αγεφύρωτο- ανάμεσα στους Χριστιανούς, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά του Χριστιανούς παντού στον κόσμο, και στις τουρκικές Αρχές. Γιατί η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα αυτού του μνημείου.

Δεν συζητήθηκαν τέτοια θέματα στην επικοινωνία που είχαν ο Πρωθυπουργός και Τούρκος Πρόεδρος. Συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας και χαμηλής πολιτικής. Τα θέματα, δηλαδή, της πανδημίας, της αντιμετώπισής της, και της επανέναρξης των τουριστικών ροών. Δεν μπήκαν σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες ήθελαν να έχουν μία επικοινωνία μετά από πολύ καιρό και έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας αν χρειαστεί. Αλλά όσον αφορά την Αγιά Σοφιά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλά μεγάλα Κράτη, όπως οι Η.Π.Α., η Γαλλία και άλλα, καθώς και όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί που συνιστούν στην Τουρκία να μην κάνει αυτό το λανθασμένο βήμα.

Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας για το παρακράτος

Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά το νομικό σκέλος των υποθέσεων, ασχολείται με την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν ασχολείται με άλλες υποθέσεις. Επομένως, το νομικό σκέλος είναι στη Βουλή. Και είναι πολύ σαφώς καθορισμένο.  Το πολιτικό σκέλος, όμως, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύουμε. Έχουμε κάτι πρωτοφανές, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση: Έναν Υπουργό Επικρατείας και έναν αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης να αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός παρακράτους, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του κ. Παππά με τον κ. Μιωνή, τις οποίες δεν διέψευσε. Ζητούμε -και  οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ξέρουν- να απαντήσει   ο κ. Τσίπρας αν το γνώριζε όλο αυτό ή όχι. Αυτό δεν είναι κάτι ήσσονος σημασίας. Είναι βασικό ζήτημα της Δημοκρατίας μας. Να βγει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τότε Πρωθυπουργός, να τοποθετηθεί δημόσια.

Αυτό που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα -και από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Παππά  στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-  ήταν ένα θέατρο άνευ σημασίας. Περιμένουμε μια σοβαρή δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση Novartis, όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες -και από τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις Η.Π.Α.- αποκάλυψε ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε από την αρχή και είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολλές φορές και στη Βουλή και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ότι ήταν ένα οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο αντί να διευρευνηθεί χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί μια πολιτική σκευωρία. Αυτή η πολιτική σκευωρία διερευνάται τώρα με την εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου. Περιμένουμε το πόρισμα και ενδεχομένως μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε και τη σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να πάρει την οριστική απόφαση στο πρώτο σκέλος που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου

Ήδη έχουμε πει ότι θα διερευνήσουμε κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο. Στο σκέλος των ιατρών ή των άλλων που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν είχε γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση καμία προσπάθεια διερεύνησης. Ήδη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διερευνά τις επιλογές που έχει, οι οποίες μπορεί να είναι από ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό μέχρι κανονικά ένδικα μέσα. Όλες τις επιλογές που έχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τις εξετάζει, θα εισηγηθεί και αναλόγως θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε.

Για τα παρακρατικά κυκλώματα 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς ποια κατεύθυνση θα πάρει αυτή η υπόθεση. Θυμίζω, όμως, ότι η έρευνα αυτή έχει γίνει από την Ε.Υ.Π. επί της προηγούμενης διοίκησης, επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αυτή η έρευνα την οποία αξιοποιεί σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ολοκληρωθεί με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάτι λέει.

Έχει ξεκινήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει και όσο προχωρά αυτή η υπόθεση φαντάζομαι ότι θα δούμε και άλλα στοιχεία. Αυτό που έχει σημασία να κρατήσουμε είναι ότι το παρακράτος έχει πολλές μορφές. Όταν εξυφαίνεται κάτω από τη μύτη σου, κάποιες ευθύνες έχεις. Το λιγότερο που πρέπει να κάνεις, είναι να βγεις να μιλήσεις και να πεις αν το γνώριζες.