πετρέλαια-καβάλας-απολύθηκαν-24-εργαζό-969570
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.01.2022 | 10:58

Πετρέλαια Καβάλας: Απολύθηκαν 24 εργαζόμενοι-Απειλούνται άλλοι 197

Στην απόλυση 24 εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας προχώρησε η Energean. Μάλιστα, μεταξύ των εργαζομένων ήταν και ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια της μονάδας έχει στείλει επιστολή σε 197 εργαζόμενους που είναι σε επίσχεση εργασίας, προειδοποιώντας τους ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους.

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης κάνει λόγο για απόφαση που οδηγεί στη φτωχοποίηση δεκάδες Καβαλιώτες, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «αποδίδονται στους εργαζόμενους αδικήματα που ακόμη διερευνώνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας» και ότι «η εργοδότρια εταιρεία οφείλει να γνωρίζει ότι έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία». «Η Ελληνική Πολιτεία δεν παραχώρησε, εν λευκώ, με απευθείας ανάθεση το δικαίωμα εκμετάλλευσης του Πρίνου» τονίζει ο δήμαρχος.

Η ανακοίνωση της Energean:

“Εκτός Πρίνου όσοι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων,  περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων- Νέες προσλήψεις από την Energean

Εκτός Πρίνου τίθενται από σήμερα 24 εργαζόμενοι που προέβησαν σε σειρά παραπτωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων στη διάρκεια της κατάληψης του εργοστασίου και της αστυνομικής επέμβασης η οποία οδήγησε στην αποκατάσταση της νομιμότητας στις εγκαταστάσεις.

Στην 13χρονη παρουσία της στον Πρίνο, η Energean ουδέποτε είχε προβεί στην απόλυση εργαζομένου, ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, όπως αυτή στις αρχές του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 έπληττε καίρια την οικονομική δραστηριότητα και την βιομηχανία υδρογονανθράκων και οδηγούσε τις τιμές σε κατάρρευση και πάνω από 500.000 εργαζόμενους στον κλάδο διεθνώς στην ανεργία. 

Ωστόσο, ερχόμαστε σε αυτήν την δύσκολη θέση, μετά τα όσα αδιανόητα ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες: 
-Την κατάληψη των εγκαταστάσεων
-Την παραβίαση εντολών της διοίκησης και τον αποκλεισμό της από τις εγκαταστάσεις
-Τα διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας 
-Τους τραμπουκισμούς και τα επεισόδια σε βάρος συναδέλφων
-Το ασύλληπτο στήσιμο μηχανισμού εκτόξευσης υδρόθειου που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές.

Όλες αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν καταγραφεί και όλα τα στοιχεία αξιολογούνται από τη διοίκηση, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες και να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις όπου χρειάζεται. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι οι κανόνες ασφαλείας, οι κανόνες λειτουργίας και η αποδοχή των εντολών της νόμιμης διοίκησης του Πρίνου πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους, ανεξαρτήτως της θέσης τους ή της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας. Στον Πρίνο δεν μπορούν να έχουν θέση όσοι παρανομούν, παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων και συστηματικά εκφοβίζουν ή προπηλακίζουν συναδέλφους τους. 

Ήδη η Energean προχώρησε στην πρόσληψη των 4 νέων εργαζομένων την οποία εντελώς παράνομα είχαν μπλοκάρει οι καταληψίες του εργοστασίου καθώς και σε μία ακόμη στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, της Ασφάλειας και του Περιβάλλοντος. Παράλληλα, η εταιρεία δρομολογεί προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τις αποχωρήσεις και οι οποίες είναι απαραίτητες στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας του Πρίνου. Ένα κεφάλαιο που θα ανοίξει με την επανέναρξη της λειτουργίας μέσα σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και την επανεκκίνηση των επενδύσεων με πρώτη χρονικά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον.

Επιστροφή στη δουλειά, χωρίς να αλλάζουν οι όροι εργασίας

Σε αυτό το νέο κεφάλαιο, η Energean θέλει κοντά της όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας, με σεβασμό απέναντι σε όλους τους συναδέλφους τους προς όφελος των ιδίων, των οικογενειών τους και των τοπικών κοινωνιών του νομού Καβάλας. Η εταιρεία καλεί όλους τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας να επανέλθουν άμεσα στη δουλειά τους χωρίς καμία μεταβολή των συνθηκών εργασίας που είχαν ως τώρα. 

Αντί για αδικαιολογήτως απόντες, να είναι παρόντες όλοι όσοι θέλουν να δουλέψουν για το σήμερα και το αύριο του Πρίνου, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, νομιμότητας, σεβασμού και συναδελφικής αλληλεγγύης. “

Απ’ την πλευρά του το σωματείο εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε.«Το Βαρέλι» διαμηνύει ότι «θα μείνουμε ενωμένοι μέχρι τελικής δικαίωσης» και θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, καταγγέλλοντας τη διοίκηση.

Επίσης, καλούν «όλους τους φορείς και την συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον Ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στην λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Φυσικά ήρθε και η απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων:

Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει.

Με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. απαντούμε με μια φωνή «ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ» Τα τηλέφωνα από υψηλά στελέχη και τα «ταξίματα» για να απαρνηθούμε τις ηθικές μας αξίες και την αξιοπρέπεια μας θα βρίσκουν τοίχο ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, με μοναδικό στόχο την πλήρη επαναλειτουργία του ΠΡΙΝΟΥ με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, όπως λειτουργεί 40 χρόνια τώρα με άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε την νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Καλούμε όλους τους φορείς και την συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον Ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στην λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση γιατί είμαστε σίγουροι ότι, αν δεν αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων, πολύ γρήγορα θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες για την περιοχή.

Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δράσουν και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα θέτοντας κάθε πλευρά έναντι των ευθυνών της.

Είμαστε και παραμένουμε υπεύθυνα  θετικοί σε κάθε καλόπιστη διάθεση διαλόγου για να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και κοινωνική ευθύνη και προσφορά.

Η απάντηση μας όμως απέναντι στις σημερινές απολύσεις τις Energean, που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, είναι μία και μοναδική ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ.