πέθανε-στα-104-χρόνια-του-ο-δημοσιογράφο-387342
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.11.2018 | 09:18

Πέθανε στα 104 χρόνια του ο δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 χρονών ο βετεράνος Θεσσαλός δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4.30 μ.μ. από το νέο Κοιμητήριο Λάρισας.

Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον εμφύλιο πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου φυλακίστηκε αρκετές φορές. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα. Εργάσθηκε στην τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα». Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, αλλά και ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του πρακτορείου «Reuters». Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών.

Ο Λάζαρος Αρσενίου τιμήθηκε για την αντιστασιακή του δράση και τη δημοσιογραφική του δουλειά. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τον τίμησε με το παράσηµο «Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος Τιµής», ενώ του έχει απονεμηθεί και το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δηµοσιογραφίας και τη συµµετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Τιμήθηκε, επίσης, από τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας για τη συνολική του προσφορά.