Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Κοραχάης

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Βασίλης Κοραχάης.

Γεννήθηκε το 1929 στην Άνδρο και ε τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε ήδη από μαθητής του Γυμνασίου. Σε ηλικία 16 ετών ήταν κιόλας μαθητευόμενος δημοσιογράφος. Στις αρχές του 1950 πρωτοεργάστηκε στο «ΒΗΜΑ», όταν διευθυντές της εφημερίδας ήσαν οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι Δημήτριος Λαμπράκης και Γεώργιος Συριώτης και στελέχη οι Λευτέρης Κοτσαρίδας, Σπύρος Μελάς, Γεώργιος Φτέρης, Γεώργιος Εξηντάρης, Γεράσιμος Λύχνος, Ανδρέας Δημάκος, Παύλος Παλαιολόγος κ.α..

Αρχικά ασχολήθηκε ως εσωτερικός συντάκτης και από το 1953 δραστηριοποιήθηκε κατά σειρά με επιτυχία στην κάλυψη του ρεπορτάζ των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης.

Από το 1957 ανέλαβε το ρεπορτάζ της Βουλής όπου επίσης διέπρεψε. Διαμόρφωσε ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος στην καταγραφή των συζητήσεων της Βουλής, ενώ καθιέρωσε και μια καθημερινή στήλη τόσο στο «ΒΗΜΑ» όσο και στα «ΝΕΑ». Ήταν τέτοια η επιτυχία της στήλης των κοινοβουλευτικών συζητήσεων, ώστε αναγκάστηκαν να την μιμηθούν και οι υπόλοιπες εφημερίδες.

Με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο και για την επίδοσή του αυτή στο ρεπορτάζ της εφημερίδας το 1964 του απενεμήθη το πρώτο βραβείο Δημοσιογραφίας. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει το πολιτικό ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ» και στη συνέχεια αποκλειστικά το ίδιο ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ». Το 1974 καθιέρωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τη στήλη «Μικροπολιτικός». Μια στήλη, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτέλεσε τομή στο πολιτικό ρεπορτάζ για την καταγραφή του «πολιτικού παρασκηνίου», σημειώνοντας κι αυτή μεγάλη επιτυχία. Υπήρξε μοναδική για την ακρίβεια των πληροφοριών και των σχολιασμών των γεγονότων και το ύφος της και ως πρότυπο υιοθετήθηκε απ’ όλο τον Τύπο.

Από το 1981 έως το 1989 παράλληλα με την εργασία του στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη συνεργάζεται με την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Αργότερα, εργάστηκε ως πολιτικός σχολιαστής στον «ΑΝΤΕΝΝΑ» αλλά και ως αρθρογράφος στην «ΕΣΤΙΑ».

 

Στη μακρά δημοσιογραφική του καριέρα έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων, ενώ συμμετείχε σε πάμπολλες δημοσιογραφικές αποστολές, στις οποίες κάλυψε κορυφαία γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Το 1974 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια Β’ και Α’ Αντιπρόεδρος. Το 1976 αναλαμβάνει την Προεδρία του ΤΣΠΕΑΘ και ταυτόχρονα μετέχει στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε έως το 1981. Το 1984 εκλέγεται Πρόεδρος της Ενώσεως και στη συνέχεια επανεκλέγεται, συνεχώς, έως το 1989, που παραιτείται καθώς στις εκλογές του Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται βουλευτής Α’ Αθηνών.

ΕΣΗΕΑ: Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος, συνέπεια και αυταπάρνηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., «εκφράζοντας ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο, ανακοινώνει με οδύνη τον θάνατο του διακεκριμένου δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της Ενώσεως Βασίλη Κοραχάη. Ο Βασίλης Κοραχάης θήτευσε δίπλα στα μεγάλα μεγέθη της ελληνικής δημοσιογραφίας και υπήρξε άξιος συνεχιστής τους. Είναι τεράστια η συνολική προσφορά του στον δημοσιογραφικό κόσμο.  Διέγραψε μια μακρά πορεία σε κορυφαίες θέσεις ως συντάκτης, πολιτικός σχολιογράφος και αρθρογράφος υπηρετώντας το λειτούργημα με ήθος, συνέπεια και αυταπάρνηση. Άξιος σμιλευτής του δημοσιογραφικού λόγου με την αρθρογραφία του άσκησε γόνιμη κριτική, ενώ υπήρξε ένας ανυποχώρητος υποστηρικτής των ελληνικών δικαίων, των παραδόσεων, της Ορθοδοξίας και της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Υπήρξε ένας ευπατρίδης της ελληνικής δημοσιογραφίας, ήρεμος, συνετός, ανεξίκακος, αξιοπρεπής. Αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους και καθολικά αποδεκτός αφήνει πίσω του ένα υψηλό μέτρο σύγκρισης και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε σε όλο του το βίο. Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον αείμνηστο Πρόεδρο με μεγάλο σεβασμό για τα όσα πρόσφερε και όσα με την παρουσία του δίδαξε», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Μητσοτάκης: Φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Βασίλη Κοραχάη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του πρώην βουλευτή της παράταξής μας και πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Βασίλη Κοραχάη. Ξεχώρισε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό του, αλλά και για τη μαχητική του στήριξη στα εθνικά μας δίκαια και τη Δημοκρατία. Η δημοσιογραφική οικογένεια έγινε φτωχότερη. Όμως, η προσφορά του θα είναι πάντα φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Βούτσης: Αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, πληροφορούμενος τον θάνατο του πρώην βουλευτή και πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Βασίλη Κοραχάη, δήλωσε: «Ο Βασίλης Κοραχάης τίμησε με την παρουσία του ως βουλευτής το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα όμως την ελληνική δημοσιογραφία, διατελώντας Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επί σειρά ετών και υπηρετώντας την από νεαρή ηλικία σε διάφορα ρεπορτάζ και ως κοινοβουλευτικός συντάκτης, αποσπώντας με την ιδιότητα αυτή και το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο. Υπήρξε καινοτόμος, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη δημοσιογραφία με το ήθος και το ύφος του. Αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων. Απευθύνω στους οικείους του τα θερμότερα συλλυπητήρια εκ μέρους σύσσωμης της Βουλής, όπως και στη δημοσιογραφική οικογένεια για την απώλεια ενός διακεκριμένου μέλους της».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ, ΚΟΡΑΧΑΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΗΕΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!