Πέθανε ο Νίκος Μουτσόπουλος

Eφυγε στα 92 του από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. ΑΠΘ Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο άνθρωπος που έφερε στο φως και μελέτησε τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι των Πρεσπών.

Το 1969 ο Νίκος Μουτσόπουλος ανακάλυψε σε ανασκαφή στην Πρέσπα, πλάι στον τάφο με το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου ακόμη τέσσερις σαρκοφάγους.

Όπως αποδείχτηκε μετά από διεξοδικές  επιστημονικές εξετάσεις των οστών αυτές  ανήκαν στον βασιλιά Σαμουήλ στον «πατέρα του έθνους» της Βουλγαρίας αλλά και σε στενούς συγγενείς του.

Επί δεκαετίες ο ομότιμος καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος φύλασσε τα οστά του Βούλγαρου ηγέτη στο πατάρι του σπιτιού του, για να τα παραδώσει αργότερα στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

 

Το 1958 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!