Περιστέρι: Ζευγάρι τυφλών καταγγέλλει κολυμβητήριο για αποκλεισμό εξαιτίας των σκύλων-οδηγών

Ένα ζευγάρι τυφλών καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη ενός κολυμβητηρίου στο Περιστέρι, καθώς το 6 μηνών βρέφος τους αποκλείστηκε από το κολυμβητήριο εξαιτίας των σκυλιών-οδηγών των τυφλών γονιών του.  Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία: «Ως γονείς, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι νομικά δυνατό ώστε το παιδί μας να μη στερείται ότι απολαμβάνουν οι συνομήλικοι του εξαιτίας της άρνησης ορισμένων να υπακούουν στους νόμους. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016, με τους ανάλογους νόμους για τους σκύλους οδηγούς, να αποκλειόμαστε από υπηρεσίες και τελικός αποδέκτης του αποκλεισμού αυτού να είναι ένα παιδί. Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από τους πάροχους υπηρεσιών, δημόσιους και ιδιώτες, πως οι νόμοι έχουν καθολική ισχύ, και η εφαρμογή τους και η υπακοή σ’ αυτούς δεν είναι προαιρετική».

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιδιοκτήτης απαίτησε να δεθούν τα σκυλιά εκτός κτιρίου σ’ ένα παγκάκι στον δρόμο, αλλιώς δεν θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει. Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει επιθέσεις σκυλιών ράτσας πίτμπουλ. Επίσης, δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι αυτό που κάνει αντιβαίνει στην νομοθεσία. Συγκεκριμένα, από τις 3 Αυγούστου του 2010 που ισχύει ο νόμος 3868/2010, στο άρθρο 16, παρ.7 ορίζεται ότι επιτρέπεται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από τους πάροχους υπηρεσιών, δημόσιους και ιδιώτες, πως οι νόμοι έχουν καθολική ισχύ, και η εφαρμογή τους και η υπακοή σ’ αυτούς δεν είναι προαιρετική», επισημαίνει, κλείνοντας, ο καταγγέλλων, Στάθης Ζαχαριάδης.

Ακολουθεί ολόκληρη η καταγγελία, όπως δημοσιεύτηκε, στο facebook Guide Dogs in Greece:

«Ως γονείς (χειριστές σκύλων οδηγών) αποφασίσαμε να πάμε το παιδί μας σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης/baby swimming. Επιλέξαμε το κολυμβητήριο AQUA Swimming Center λόγω της μικρής απόστασης από την κατοικία μας. Αφού τηλεφώνησα να μάθω τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούμε, μετά από δύο ημέρες πέρασα και από εκεί να δω τον χώρο και να ζητήσω επιπλέον πληροφορίες. Αφού με πληροφόρησαν σχετικά, μου είπαν πως για την πρόσβαση των σκύλων οδηγών στον χώρο, θα πρέπει να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη. Άφησα το τηλέφωνό μου στην γραμματεία και αποχώρησα. Δύο ώρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος όπως προκύπτει από τα παρακάτω, είχε άγνοια σχετικά με τους σκύλους οδηγούς, αλλά και αρνιόταν να μάθει. Τoν ενημέρωσα για την ράτσα, την εκπαίδευση, την νομοθεσία κτλ των σκύλων οδηγών. Μου ανέφερε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, με την προϋπόθεση να αφήνουμε τους σκύλους μας δεμένους έξω από το κτήριο, σε ένα παγκάκι στο πάρκινγκ, με την αιτιολογία πως κάποιοι γονείς μπορεί να μην επιθυμούσαν την παρουσία των σκύλων εντός του χώρου και φέρνοντας μου παραδείγματα επιθέσεων σκύλων ράτσας Pit Bull σε παιδιά. Του εξήγησα πως αυτό είναι αδύνατο παραθέτοντας του τους λόγους της άρνησής μου, ξανά αναφέροντας του την ιδιότητα και την ράτσα των σκύλων, πληροφορώντας τον και πάλι για την εκπαίδευση και την νομοθεσία. Δεν δέχτηκε την παρουσία του σκύλου σε κανέναν χώρο του κολυμβητηρίου, εμμένοντας στην άποψη του και εν είδει τελεσιγράφου είπε ότι είτε θα έρθουμε δίχως τα σκυλιά, είτε δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει.

Ως γονείς, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι νομικά δυνατό ώστε το παιδί μας να μη στερείται ότι απολαμβάνουν οι συνομήλικοι του εξαιτίας της άρνησης ορισμένων να υπακούουν στους νόμους. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016, με τους ανάλογους νόμους για τους σκύλους οδηγούς, να αποκλειόμαστε από υπηρεσίες και τελικός αποδέκτης του αποκλεισμού αυτού να είναι ένα παιδί. Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από τους πάροχους υπηρεσιών, δημόσιους και ιδιώτες, πως οι νόμοι έχουν καθολική ισχύ, και η εφαρμογή τους και η υπακοή σ’ αυτούς δεν είναι προαιρετική.

Στάθης Ζαχαριάδης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΕΙΣΟΔΟΣ, ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΥΦΛΩΝ, ΣΚΥΛΙΑ-ΟΔΗΓΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!