περ-ενότητα-ρεθύμνης-πρόταση-να-φιλοξ-95084
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.08.2016 | 20:13

Περ. Ενότητα Ρεθύμνης: Πρόταση να φιλοξενηθούν πρόσφυγες σε μισθωμένα σπίτια

Πρόταση για να φιλοξενηθούν σε σπίτια που θα μισθωθούν στο Ρέθυμνο, οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στο νομό, σύμφωνα με το σχεδιασμό φιλοξενίας των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αποφάσισαν ομόφωνα η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης και οι θεσμικοί φορείς του νομού, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν με την προϋπόθεση όμως, η πρόταση να πραγματωθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει η οικονομική συμμετοχή της πολιτείας, σύμφωνα με την αντιπεριφεριάρχη Μαίρη Λιονή και τους δημάρχους που συμμετείχαν.

Το βασικό μήνυμα, που επιθυμούν όλοι στο Ρέθυμνο να περάσει προς τα έξω, είναι ότι στην κοινωνία του Ρεθύμνου δεν έχουν άρνηση για φιλοξενία και εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις φιλοξενίας τόσο οργανωτικά, όσο και σχεδιαστικά και κυρίως να λαμβάνονται υπόψιν οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το Ρέθυμνο, είναι ο πρώτος νομός στην Κρήτη που κατέθεσε πρόταση για τους πρόσφυγες, οι οποίοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φτάσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κρήτη.

Ζητούμενο από τους δημάρχους και τους φορείς του νομού, είναι να υπάρξει σύμπνοια και από κοινού απόφαση με όλους τους νομούς, δεδομένου πως μόνο έτσι, όπως τονίζουν, θα υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και θα διαφανεί η ομαλότητα διαχείρισης του ζητήματος, κάτι το οποίο από ημέρες έχει υποδείξει και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, τονίζοντας ότι: «Έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους, ότι μπορούμε, κυριολεκτικά, να ενσωματώσουμε στις κοινωνίες μας αυτούς τους ανθρώπους και να δεχθούν την πραγματικά θερμή φιλοξενία των Κρητικών. Είναι πολύ απλό, αν αυτοί οι άνθρωποι διασπαρθούν στα χωριά και τις πόλεις μας, σε προετοιμασμένες κατοικίες, που η Ύπατη Αρμοστεία θα μισθώσει και με την συνεργασία των ιδιοκτητών τους θα βελτιώσει, όσο απαιτεί μια λειτουργική κατοικία. Είμαι βέβαιος, ότι έτσι, πολύ σύντομα, θα βρουν ένα τρόπο ζωής που θα τους αρέσει και θα τους απαλύνει τον πόνο της προσφυγιάς τους, αλλά και θα είναι χρήσιμοι στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες θα ενσωματωθούν».

«Να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν του νησιού»

Οι ξενοδόχοι του νομού, εκφράζουν το φόβο για άνευ ενημέρωσης αύξηση του αριθμού που θα φτάσουν στο νησί, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλης Τσακαλάκης, ζητάει από όλους κοινή θέση και να δοθεί το μήνυμα προς τους αρμόδιους, ότι πρέπει το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου και του νησιού να διαφυλαχθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για τον βασικότερο από τους πυλώνες στήριξης της οικονομίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Τσακαλάκης, επεσήμανε πως: «.. οι ξενοδόχοι δεν είναι ξενοφοβικοί, απλά η Κρήτη πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί μετά και τον καταμερισμό σε άλλα νησιά και πάντα αναλογικά με τον πληθυσμό και σύμφωνα με έναν σωστό προγραμματισμό στην κατανομή και δίκαιο. Σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε μη ταυτοποιημένους πρόσφυγες. Δεν δεχόμαστε να συμβεί στο νησί και στο Ρέθυμνο το οτιδήποτε θα μας βλάψει… Θα τους βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, να πάνε σε χωριά και σε περιοχές, ώστε να μην έχουν προβλήματα. Σας δίνω μάλιστα και το παράδειγμα στην περιοχή Σκαλέτα του Ρεθύμνου, όπου βρίσκονται και ζουν πάνω από 1000 ινδοί, πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία, με τις οικογένειες τους… Και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση πως θα βοηθήσουμε στην ενσωμάτωση και των ανθρώπων που θα μας στείλουν. Αλλά όπως ανέφερα και στη σύσκεψη, αυτά που είδα προσωπικά στην Μυτιλήνη να συμβαίνουν, δε θα ήθελα να τα δούμε στην Κρήτη. Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μη σωστού προγραμματισμού. Ας μας πείσουν λοιπόν για την οργάνωση και τον προγραμματισμό που έχουν για αυτές τις ανθρώπινες ψυχές, και εμείς θα είμαστε στο πλευρό και των κυβερνητικών αποφάσεων και αυτών των κουρασμένων ανθρώπων». – ΑΠΕ