πειθαρχικό-αρείου-πάγου-εκτός-σώματο-753893
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.12.2021 | 09:03

Πειθαρχικό Αρείου Πάγου: Εκτός σώματος 6 δικαστές

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 6 δικαστικές  (2 πρόεδροι Πρωτοδικών, 2 Πρωτοδίκες και 2  Ειρηνοδίκες)  και 2 εισαγγελείς (1 αντεισαγγελέας Εφετών και 1 εισαγγελέας Πρωτοδικών).

Η παραπομπή των 8 είναι η πρώτη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων που ελέγχονται από την  Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Με την  είσοδο του νέου έτους ακολουθεί η δεύτερη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων με το ερώτημα και πάλι της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα.

Τελικά,  η Ολομέλεια ομόφωνα απέλυσε οριστικά 6  δικαστές (όλες γυναίκες). Η μια εξ αυτών κατείχε τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, οι 3 κατείχαν τον βαθμό του Πρωτοδίκη  και οι 2 τον βαθμό του Ειρηνοδίκη.

Πάντως, για τις περιπτώσεις των Ειρηνοδικών στην πράξη ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν, ομόφωνα,  οι οριστικές απολύσεις που ήδη είχαν γίνει από τα πειθαρχικά συμβούλια. Στις απολυθείσες δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθούν στον Δημόσιο τομέα, κάτι που είναι νομοθετικό προτέρημα μόνο για τον δικαστικό κλάδο.

Ακόμη, μια πρόεδρος Πρωτοδικών ζήτησε για ακόμη μία από τις πολλές φορές, αναβολή και μόλις το αίτημά της απορρίφθηκε ομόφωνα, παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει οριστικά εκτός δικαστικού σώματος.

Επίσης, σε έναν αντεισαγγελέα Εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης 3 μηνών, όχι όμως για καθυστερήσεις, αλλά για αναρτήσεις του στο facebook και σε έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της στέρησης ενός μισθού.

Στο μεταξύ,   για μια Πρωτοδίκη κρίθηκε ομόφωνα ότι δεν πρέπει να αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα, παρά τις καθυστερήσεις που είχε σε ασφαλιστικά μέτρα, εργατικές υποθέσεις, κ.λπ. Η εν λόγω δικαστής επικαλέσθηκε σοβαρούς λόγους υγείας του παιδιού της.

Πάντως, όλες οι περιπτώσεις  εκτός αυτής  που αφορά στις αναρτήσεις στο facebook, μοναδικό λόγο απολύσεως είχαν τον αδικαιολόγητο μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων και την ανεπάρκεια των δικαστών.

Δεν πρέπει να παραληφθεί, ότι μια Ειρηνοδίκης η οποία είχε απολυθεί για ανεπάρκεια και επικυρώθηκε η απόφαση απομάκρυνσής της από την Ολομέλεια,  ευχαρίστησε του δικαστές που την απέλυσαν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε από το διάστημα που απολύθηκα και μετά,  έχει αλλάξει η ζωή της προς το καλύτερο και έχει αναπτύξει δραστηριότητες που δεν μπορούσε να φανταστεί. Μάλιστα, τόνισε ότι έχει αλλάξει η ζωή της σε τέτοιο σημείο που μέσα στο επόμενο διάστημα θα παντρευτεί.  Δεν παρέλειψε να αναφέρει  ότι ελπίζει αυτά που είπε στο δικαστήριο να τα ακούσουν και άλλοι πρώην συνάδελφοί της και να παραιτηθούν.

Η μία  Πρωτοδίκης η οποία απολύθηκε για ανεπάρκεια είχε ξεκινήσει τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι τώρα   τις είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια 10  πειθαρχικές ποινές (χρηματικά πρόστιμα, στερήσεις μισθού  1 και 2  μηνών, κ.λπ.). Όπως   αναφέρθηκε είχε υπέρμετρες καθυστερήσεις (115 υποθέσεων)  με κίνδυνο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων, ενώ ελάμβανε αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο που υπηρετούσε.

Η εν λόγω Πρωτοδίκης κατά την ακροαματική διαδικασία προκάλεσε μεγάλη ένταση με τις αντιδράσεις της. Επικαλέστηκε λόγους υγείας και ειδικότερα μια αλληλουχία ασθενειών που δεν τις επέτρεπαν να μπορεί να εργαστεί, ενώ παράλληλα στον πατέρα της εμφανίστηκε καρκίνος.

Λίγο πριν από τη λήψη  της απόφασης,  απευθυνόμενη στους Αρεοπαγίτες είπε: «Μη μου δίνεται αυτή τη λύπη, αν θέλετε να παραιτηθώ, «ναι» να το κάνω, αλλά όχι τη λύπη της απόλυσης. Δώστε μου μια ευκαιρία». Τελικά, ομοφώνα απολύθηκε.

Η δεύτερη Πρωτοδίκης πριν φτάσει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, είχε  το 2021 καθυστερήσεις 126 υποθέσεων πέραν το 8 μηνών, μεγάλο αριθμό  μεταχρεώσεων (αφαιρέσεις)  υποθέσεων  σε άλλους συναδέλφους της,  είχε κατά το παρελθόν σε βάρος της 12 πειθαρχικές αγωγές για καθυστερήσεις.

Σε μερικές εξ αυτών απαλλάχτηκε, ενώ με άλλες της επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, επίπληξη, κ.λπ.  Για τις καθυστερήσεις αυτές προέβαλε λόγους υγείας και ειδικότερα μακροχρόνια πάθηση στα μάτια, χωρίς όμως να την θεμελιώνει με ιατρικές βεβαιώσεις δημοσίων φορέων υγείας, ενώ έκανε επαναλαμβανόμενες αναφορές σε ίδιους αόριστους ιατρικούς όρους. Τελικά, ήταν ομόφωνη η οριστική απόλυσή της από την Ολομέλεια.

Παράλληλα, εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε οδηγηθεί κατά το παρελθόν 4 φορές ενώπιον της Ολομέλειας και του είχαν επιβληθεί διάφορες πειθαρχικές ποινές όπως είναι προσωρινές παύσεις 6, 4 και 3 μηνών, στέρηση αποδοχών ενός μηνός, κ.λπ. Απολογούμενος  επικαλέσθηκε ψυχική νόσο, η οποία όμως  με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί, όπως είχε  μειωθεί και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που είχε. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ότι «δίνω αγώνα να μην φύγω από το σώμα με σκυμμένο το κεφάλι» και προσέθεσε «ζήτησα άδεια άνευ αποδοχών για να φροντίσω την υγεία μου αλλά απορρίφθηκε».

Ο κ. Πλιώτας πρότεινε να μην απολυθεί αλλά να του επιβληθεί στέρηση αποδοχών 3 μηνών, λέγοντας ότι «δεν είναι άχρηστος και δεν πρέπει να απολυθεί». Τελικά, του επέβαλε, κατά πλειοψηφία (26-4) στέρηση αποδοχών 1 μηνός.

Αναρτήσεις στο facebook

Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε  και η περίπτωση  αντεισαγγελέα Εφετών  ο οποίος σε ανάρτησή του  στο Facebook ζητούσε την παραίτηση του τότε  Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου  και την παραίτηση του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και είχε επισημάνει  ότι οι εισαγγελείς είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, κ.λπ.

Υποστήριξε ότι τις επίμαχες αναρτήσεις τις εξέφρασε ιδιωτικά μέσω  facebook, ενώ  παραδέχθηκε ότι ήταν σφάλμα του και έχει διαγράψει τις επίμαχες αναρτήσεις και  ζήτησε συγγνώμη.

Δεν παρέλειψε να επιρρίψει  ευθύνες στους δημοσιογράφους που έδωσαν δημοσιότητα στις επίμαχες αναρτήσεις του. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Πλιώτας, λέγοντας: «Ε καλά τώρα, οι δημοσιογράφοι φταίνε».

Τελικά, η Ολομέλεια αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία (19-11) ότι δεν πρέπει να απολυθεί και επικύρωσε την ποινή της προσωρινής παύσης 3 μηνών που του είχε επιβληθεί από τι πειθαρχικό συμβούλιο.

Πηγή: dikastiko.gr