πάτρα-στο-φως-το-πόρισμα-του-ιατροδικα-990182
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.05.2022 | 14:22

Πάτρα: Στο φως το πόρισμα του ιατροδικαστή – Από τι προήλθε ο θάνατος της Τζωρτζίνας

Σε θανατηφόρο δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία (κεταμίνη) οφείλεται ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, που παραδόθηκε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Mega, στο πόρισμα αναφέρονται ευρήματα όπως βλάβες στο ήπαρ στη ζώνη 1, μικρή πνευμονορραγία και συμφόρηση οργάνων, κάτι που αποδίδεται στην χορήγηση της κεταμίνης.

Οι ιατροδικαστές θέτουν ζήτημα εκταφής της 9χρονης προκειμένου να ληφθούν τρίχες και να ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί κεταμίνη ή κάποια άλλη ουσία σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου της. Επιπλέον, θέλουν να σχηματίσουν πλήρες χρονοδιάγραμμα για το τι έχει συμβεί.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο χρόνος της εκταφής, με τους ιατροδικαστές να ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Την ίδια ώρα, αναμένονται και οι τελικές αναφορές για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, της Μαλένας και της Ίριδας.

Βρέθηκε τεράστια και θανατηφόρα ποσότητα

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ποσότητα της τάξεως των 6,5 mg/l, που στην κλίμακα των επιδράσεων θεωρείται τεράστια ποσότητα, θανατηφόρα και ικανή να σκοτώσει ακόμα και ελέφαντα όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί από ορισμένους αστυνομικούς. Σημειώνεται πως η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων και σε μικρές ποσότητες για αντικαταθλιπτικά.

Ο χρόνος επίδρασης μεταξύ της χορήγησης και της κατάληξης θεωρείται από δευτερόλεπτα έως και στο μέγιστο 20 λεπτά, που ταιριάζει απόλυτα με τον χρόνο που έμεινε μόνη της η μάνα με το παιδί και οι χρόνοι αντίδρασης διαφοροποιούνται ανάλογα και με τον τρόπο χορήγησης, (ενδοφλέβια, ενδορινικά και διά καταπόσεως) που δεν είναι γνωστός ακόμη και θα προκύψει μόνο από την ίδια την κατηγορούμενη, εφόσον εκείνη ομολογήσει.

Μετά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και την επικοινωνία της ΜΚΟ «Κλίμακα» αρχικά με την Εισαγγελία Πατρών και εν συνεχεία ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Αθηνών για πιθανή πρόθεσή της να αυτοκτονήσει, δόθηκε αμέσως εντολή να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες σε βάρος της και να προσαχθεί στην Ασφάλεια Αττικής και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Βεβαίως, αστυνομικοί που όλο αυτόν τον καιρό επικοινωνούσαν μαζί της επισημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά τους είχε ή έχει δώσει την ιδέα ότι εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας…




Σε αυτό αναφέρεται ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε θανατηφόρο δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία (κεταμίνη).

Επίσης, αναφέρονται ευρήματα όπως η βλάβη στο ήπαρ, η μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων που αντιστοιχούν σε χορήγηση κεταμίνης.

Αντίστροφη μέτρηση για την εκταφή της Τζωρτζίνας

Το πιο σημαντικό είναι πως μετά το τελικό συμπέρασμα υπάρχει επισήμανση και τίθεται το ζήτημα εκταφής της 9χρονης για λήψη τριχών, προκειμένου να ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί η κεταμίνη ή άλλη ουσία σε προγενέστερο χρόνο.

Οι ιατροδικαστές μάλιστα, ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν η εκταφή, προκειμένου να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.

Τζωρτζίνα: Τα επεισόδια βραδυκαρδίας στο σπίτι που απέκρυψε η Ρούλα Πισπιρίγκου

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία νέα πληροφορία βγήκε στο «φως» σχετικά με τις ώρες που περνούσε η Τζωρτζίνα στο σπίτι.

Σύμφωνα με το Star, το παιδί είχε επεισόδια βραδυκαρδίας και το διάστημα των επτά μηνών που βρισκόταν στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την κατάθεση του παιδοκαρδιολόγου που την παρακολουθούσε στο Ωνάσειο, η Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνος Δασκαλάκης ισχυρίστηκαν στις αρχές ότι η Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κάποιο επεισόδιο μέσα στους 7 μήνες που βρισκόταν στο σπίτι, μετά το εξιτήριο που είχε πάρει τον Ιούλιο του 2021 από το νοσοκομείο του Ρίου.




Στο παιδί είχε τοποθετηθεί απινιδωτής με τη μητέρα, όπως αποκαλύπτει ο παιδοκαρδιολόγος του Ωνασείου, να στέλνει κάθε μέρα πληροφορίες για την λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας. «Το έκανε αυτοβούλως» υποστηρίζει ο γιατρός στη μαρτυρία του, επισημαίνοντας όμως ότι είδαν επεισόδια βραδυκαρδίας όσο το παιδί ήταν στο σπίτι.

«Παρατηρήθηκαν κάποιες σημαντικές διακυμάνσεις της καρδιακής συχνότητας στη διάρκεια των περίπου 7 μηνών. Υπήρχαν κάποια διαστήματα όπως από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 που η λειτουργία του βηματοδότη ήταν πολύ χαμηλή μέχρι και κάτω του 1% ενώ κάποια άλλα διαστήματα, όπως το τέλος Αυγούστου 2021 με μέσα Σεπτεμβρίου 2021 και ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο του 2021 και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 που η λειτουργία του βηματοδότη ήταν μέχρι και 30% του χρόνου», είπε.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του παιδοκαρδιολόγου, ενώ εκείνοι έβλεπαν χαμηλούς παλμούς στο παιδί, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν τους ενημέρωσε ποτέ ότι είχε κάποιο επεισόδιο στο σπίτι, μέσα σε αυτό το διάστημα των 7 μηνών.

«Αν έχουν καταγραφεί επεισόδια βραδυκαρδίας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς η βραδυκαρδία μπορεί να προκληθεί από έναν εξωγενή παράγοντα όπως είναι η έλλειψη οξυγόνου, η και από ουσίες που μπορούν να έχουν ανάλογη δράση», δηλώνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων από πλευράς του.

Σε δηλώσεις του στο STAR ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπόκειται σε εξωτερικό αίτιο, όπως είναι για παράδειγμα η φαρμακευτική δηλητηρίαση.