πάτρα-οικοδόμοι-κάρφωσαν-την-πόρτα-957523
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.11.2021 | 12:05

Πάτρα: Οικοδόμοι “κάρφωσαν” την πόρτα του ΕΦΚΑ

Ο κλάδος των οικοδόμων πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία και κινητοποιείται σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Πάτρα, οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κτίριο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Γούναρη όπου απέκλεισαν την είσοδο με “κόντρα πλακέ” πάνω στο οποίο έγραψαν συνθήματα, ενώ ανάρτησαν μεγάλο πανό στην πρόσοψη.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, διεκδικούν: «Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.

Κατώτερο μεροκάματο: εργάτη 50 € – βοηθού 53 € – τεχνίτη 56 €, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

«Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος έκτρωμα για τα εργασιακά»

Την οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους & εργαζόμενους στις Κατασκευές. «Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος – έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της Απεργίας».

Επίσης αναφέρουν πως: «Με την υπογραφή ΣΣΕ θα έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο για να βελτιώσουμε με την παρέμβαση μας τους όρους δουλειάς μέσα στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς. Ο αγώνας των εργαζομένων στην «efood» απέδειξε ότι όταν οι εργάτες βγουν στο δρόμο του αγώνα τότε πάει περίπατο η λογική που λέει ότι «τίποτα δεν γίνεται», ότι «αυτοί θα τα περάσουν όλα τα μέτρα, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς οι εργάτες».

Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι, όταν εμείς οι εργαζόμενοι αποφασίσουμε να αγωνιστούμε, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει».

Δείτε το βίντεο