πάτρα-λέων-ανοιχτό-το-ενδεχόμενο-νέας-1027992
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.06.2022 | 10:08

Πάτρα-Λέων: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας εκταφής της σορού της Τζωρτζίνας

Για την ενδεχόμενη διπλή εκταφή της Τζωρτζίνας μίλησε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι γίνεται μόνο όταν υπάρχουν λόγοι αμφισβήτησης.

«Για να καταφύγουμε στη διπλή εκταφή σημαίνει ότι κατά την πρώτη εκταφή δεν κάναμε πλήρως αυτό που έπρεπε. Είναι μία πρωτότυπη διαδικασία αλλά μία ορθή διαδικασία γιατί στην Τζωρτζίνα γνωρίζουμε πλέον την κατάληξή της, δυστυχώς έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά ακόμα από την αρχή της βασανιστικής πορείας μέχρι και την κατάληξη».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος Ιατροδικαστικής εταιρείας η εκταφή δεν αποφασίζεται από τους ιατροδικαστές. Εκείνοι λένε στους δικαστικούς λειτουργούς την επιστημονική τους άποψη και η εκταφή θα κριθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς και οι ίδιοι θα δώσουν την εντολή.



Στο ερώτημα γιατί παίρνει τόσο χρόνο αυτή η υπόθεση είπε ότι δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας αλλά ο χρόνος ξεκίνησε από τη στιγμή που ορίστηκαν οι πραγματογνώμονες. «Οι πραγματογνώμονες αυτό που κάνουν αυτή τα στιγμή, το ότι επανελέγχουν τα δείγματα ώστε να απαντήσουν σε όλα τα πιθανά ερωτήματα για να δώσουν ξεκάθαρη θέση ως προς την αιτία θανάτου. Είναι οι αιτίες θανάτου που θέτουν τις δύο πρώτες υποθέσεις σε διαφορετική βάση».

Όσο γιατί δεν είναι πιθανό να γίνει εκταφή και στα άλλα δύο παιδιά, ο κ. Λέων είπε ότι «οι τρίχες είναι ένα καλό υλικό που δεν μπορεί όμως να μας δώσει ημερομηνία ή και ώρα λήψης. Μας δίνει σε εύρος ενός μήνα αν έχει παρθεί ή όχι μία ουσία και περίπου σε ποια συγκέντρωση. Άρα δεν έχει καμία αξία να μπούμε σε μία τέτοια διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Λέων εκτίμησε ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από την ολοκλήρωση της ιατροδικαστής ερευνάς. Μένει να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου στο κάθε παιδί από τα δυο και να δούμε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια η όχι. «Οι ιστολογικές εξετάσεις, οι επανέλεγχοι ουσιαστικά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και πιθανά να ολοκληρώνονται ή να έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές. Αυτό που μένει είναι η τελική επαναξιολόγηση των ευρημάτων. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες θα έχουμε για όλα τα θέματα ασφαλείς απαντήσεις» κατέληξε ο Γρηγόρης Λέων.