πάσχα-τι-επιτρέπεται-τι-απαγορεύετα-882840
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.05.2021 | 13:45

Πάσχα: Τι επιτρέπεται – Τι απαγορεύεται – Όλα αυτά που πρέπει να ξέρετε

Πάσχα: Τι επιτρέπεται – Τι απαγορεύεται – Όλα αυτά που πρέπει να ξέρετε

Διαφορετικό θα είναι και φέτος το Πάσχα και είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύται.

Συγκεκριμένα:

Η Ανάσταση φέτος θα γίνει στις 21:00.

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σήμερα επίσης, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και να μείνουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για αύριο θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στο Άγιο Φως, η άφιξη του οποίου είναι στις 18.30, η υποδοχή θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Να σημειωθεί ότι ρολά σηκώνουν τα καταστήματα εστίασης (καφέ και εστιατόρια) μετά από 6 μήνες, στις 3 Μαϊου.

Το SMS στο 13033 παραμένει μέχρι τις 15 Μαΐου όταν και ανοίγει ο τουρισμός.

Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.