παρέμβαση-του-υπ-δικαιοσύνης-για-τη-βε-570497
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.12.2018 | 12:28

Παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης για τη βεβήλωση του μνημείου των Καστοριανών Εβραίων

Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφορικά με την βεβήλωση μνημείου προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944, μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Σκοπός της αποστολής των δημοσιευμάτων, όπως αναγράφει το έγγραφο της Μαρίας Γιαννακάκη είναι αφενός η ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς και αφετέρου για «τυχόν ενέργειες του».

Το έγγραφό της η κυρία Γιαννακάκη το κοινοποίησε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι άγνωστοι προχθές την νύκτα βεβήλωσαν το μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944, μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ‘Αουσβιτς – Μπίρκεναου.

Η μαρμάρινη πλάκα, με τη λιτή επιγραφή στα ελληνικά και αγγλικά η οποία θυμίζει τη θηριωδία που υπέστη η Εβραϊκή κοινότητα των 1.000 κατοίκων της ακριτικής πόλης, βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι άγνωστοι με μαύρο σπρέι έβαψαν τις δύο όψεις της πλάκας του μνημείου. Λίγο αργότερα με τη συμβολή εθελοντών περιοίκων το μνημείο αποκαταστάθηκε.

Επίσης, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής καταδίκασε το γεγονός, χαρακτήρισε ως ντροπή τη βεβήλωση του μνημείου που αποτελεί σημείο μνήμης των Καστοριανών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και που πρόσφεραν στον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης.