«Παραδικαστικό κύκλωμα 2»: Ένοχοι ο Μαντούβαλος & ακόμη τέσσερις κατηγορούμενοι

Ένοχοι κρίθηκαν πέντε από τους 9 κατηγορούμενους για σκέλος του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος 2», υπόθεση που έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Και στους 5 καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε ανασταλτικό στην έφεση επιβάλλοντας στους 4 εξ αυτών τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο και τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ στον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών. Σε κανέναν εξ αυτών δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

Π. Μαντούβαλος: « Είμαι αθώος»

Ο Πέτρος Μαντούβαλος δήλωσε «αθώος» στο Δικαστήριο σημειώνοντας ότι θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό. Ο πρώην βουλευτής ζήτησε εκτός της αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι και η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να εχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες του Ι.Μπολέτση ακούστηκαν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο επιχειρηματίας είχε ισχυριστεί πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Βάσει αυτης της καταγγελίας παραπέμφθηκαν να δικαστούν εννέα κατηγορούμενοι.

Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ, ΚΥΚΛΩΜΑ, ΕΝΟΧΟΙ, ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!