Categories: Κοινωνία

Παραδίδεται Οκτώβριο του 2023 ο Πύργος Πειραιά, τα πρώτα προσύμφωνα

Τον Οκτώβριο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους νέους χρήστες ο Πύργος Πειραιά, ο οποίος θα αποτελέσει το υψηλότερο εν λειτουργία κτίριο της χώρας.

Οι εργασίες ανακατασκευής με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι κοινοπραξία Dimand-Prodea EBRD που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου μετά από παραχώρηση για 99 χρόνια, θα επενδύσουν αθροιστικά περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, έχει μισθωθεί το 65% των ωφέλιμων επιφανειών, στις οποίες θα φιλοξενηθούν εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, γυμναστήριο και γραφειακοί χώροι. Ήδη η κοινοπραξία έχει προσύμφωνα μίσθωσης με πολυκατάστημα που θα εγκατασταθεί στο πρώτο και δεύτερο όροφο του Πύργου. Συνολικά, οι εμπορικοί χώροι καταλαμβάνουν εμβαδό 6.700 τ.μ., ενώ στο τρίτο όροφο και στον εξώστη αυτού αναμένεται να εγκατασταθούν αλυσίδες εστίασης που θα καταλάβουν περίπου 800 τ.μ. Η κοινοπραξία διαθέτει επίσης προσύμφωνο μίσθωσης με premium αλυσίδα γυμναστηρίων, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προσυμφώνων για τους γραφειακούς χώρους που αθροιστικά καταλαμβάνουν 19.250 τμ στο πολυώροφο κτίριο.

Αν και οι θέσεις στάθμευσης στον Πύργο Πειραιά περιορίζονται μόλις σε 44, υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων σε γειτονικό πάρκινγκ του ΟΛΘ, αλλά και η δημιουργία πεζογέφυρας (από τον ΟΛΘ και το Δήμο Πειραιά) που θα συνδέει το χώρο στάθμευσης με τον τρίτο όροφο του Πύργου. Σημειώνεται ότι το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Συνολικά, το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 22 ορόφων που έμεινε ημιτελές και αχρησιμοποίητο για σχεδόν 40 χρόνια ανακατασκευάζεται προκειμένου να γίνει ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων. Με ύψος 88 μέτρων θα είναι το υψηλότερο κτίριο (μετά τον Πύργο Αθηνών), και έως ότου δημιουργηθεί ο Πύργος Κατοικιών στο Ελληνικό. Θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Σημαντικές ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και της μείωσης του ενσωματωμένου άνθρακα των υλικών του κτιρίου γίνονται ήδη με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υφιστάμενης όψης του κτιρίου με 2.410 kg ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 3.230 kg καλώδια, 107.360 kg χάλυβα, 360 kg λαμπτήρες καθώς και 761.430 kg προϊόντων καθαιρέσεων και αποξηλώσεων που εμπεριείχαν 110 τόνους ανακυκλώσιμου σιδήρου, να έχουν ήδη ανακυκλωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια όαση πρασίνου θα δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Πειραιά με 1.000 τ.μ. φύτευσης με την περιοχή να αρδεύεται με σύγχρονη μεθόδους συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με φωτοβολταικά συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.

πηγή:euro2day.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε μπαράζ παραβιάσεων του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) επιδόθηκαν και σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 33 παραβιάσεις από 39…

2 λεπτά ago

Μπορέλ: Θα θέλαμε η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις στη Ρωσία

H μηχανή προπαγάνδας του Πούτιν είναι πολύ ισχυρή, τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών…

8 λεπτά ago

Πάρος: Συνελήφθη 29χρονος οδηγός ΚΤΕΛ για αποπλάνηση ανηλίκου

Χειροπέδες σε έναν 29χρονο οδηγό ΚΤΕΛ, μόνιμου κατοίκου της Πάρου, προχώρησαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. του νησιού, καθώς κατηγορείται για…

15 λεπτά ago

Υποκλοπές: Η «Καθημερινή» στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου

Ξεκαθαρίζει τη θέση της η «Καθημερινή» γύρω από το θέμα των υποκλοπών. Παρενέβη με αφορμή τα δημοσιεύματα που φέρουν στη…

20 λεπτά ago

Σωματείο δικαστικών επιμελητών: Κόλαφος για τον συνάδελφό τους που ανέλαβε την έξωση της Κολοβού

Ξεκάθαρα αντίθετη με τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε ο συνάδελφός της να εκτελέσει την απόφαση έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου,…

35 λεπτά ago

Πρώην φιλοξενούμενη της «Κιβωτού»: Μου φέρθηκαν σκληρά όταν έμεινα έγκυος

Πρώην φιλοξενούμενη της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία σήμερα είναι 20 ετών, μιλά για τον σκληρό τρόπο που της φέρθηκαν…

38 λεπτά ago