παπάς-τοποθέτησε-κρυφές-κάμερες-στο-π-450479
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.02.2020 | 08:15

Παπάς τοποθέτησε κρυφές κάμερες στο παγκάρι της εκκλησίας

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Σταυροχώρι στο Δήμο Πάργας.

Όπως καταγγέλλουν στο Fanaripress.gr, ο παπάς της ενορίας τους, έχει τοποθετήσει παράνομα δυο κάμερες στην είσοδο της εκκλησία όπου βρίσκεται το Παγκάρι αριστερά και δεξιά, για να παρακολουθεί όσους πιστούς ρίχνουν το όβολο τους.

Μάλιστα οι κάμερες είναι κρυμμένες σε ηλεκτρικό υλικό (κουτιά) για να μην φαίνονται από τους πιστούς που επισκέπτονται τον Ιερό Ναό.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο με βάση το άρθρο 6 του ν. 2472/1997 για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης απαιτείται η υποβολή γνωστοποίησης στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ίδια υποχρέωση γνωστοποίησης υπάρχει και για κάθε μεταβολή στο σύστημά βιντεοεπιτήρησης (π.χ. προσθήκη, αφαίρεση ή επανατοποθέτηση καμερών).

Σε περίπτωση που η γνωστοποίηση αυτή δε λάβει χώρα, είναι δυνατό να επιβληθούν τόσο διοικητικές όσο και ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 22 του ν. 2472/1997.

Εξαίρεση από τον κανόνα της υποχρέωσης γνωστοποίησης αποτελούν οι περιπτώσεις που το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει ή/και καταγράφει εικόνα από αποκλειστικά ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο, όπως για παράδειγμα στο σπίτι.

Ο υπεύθυνος και διαχειριστής της εκκλησίας σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους του χωριού είναι ο παπάς.

Υπάρχει άδεια για την τοποθέτηση των Καμερών ;;

Εαν υπάρχει γιατί είναι κρυμμένες επιμελώς στα κουτιά και γιατί δεν υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα, ότι οι πιστοί που εισέρχονται στο χώρο καταγράφονται ;;

Τι προτίθεται να κάνει η Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας για τις ενέργειες του ιερωμένου ;

Τα άτοµα που επίκειται να οπτικογραφηθούν πρέπει να ενηµερώνονται για την

οπτικογράφηση και να τους δίνεται το δικαίωµα να «αρνηθούν» να οπτικογραφηθούν, µε το

να αποφύγουν να εισέλθουν στο κτίριο ή στο δηµόσιο χώρο, στον οποίο πραγµατοποιείται

οπτικογράφηση.

Το άρθρο 11 του Νόµου προβλέπει ότι, όταν οι κάµερες λειτουργούν, το πρόσωπο το οποίο

παρακολουθείται και/ ή καταγράφεται πρέπει να ενηµερώνεται, τουλάχιστον για την

ταυτότητα του ατόµου (ή του οργανισµού) που πραγµατοποιεί την οπτικογράφηση, καθώς

επίσης και το σκοπό της οπτικογράφησης.

Για να συµµορφωθούν οι υπεύθυνοι επεξεργασίας/ χειριστές µε την υποχρέωση τους για

ενηµέρωση, είναι αποδεκτό και ικανοποιητικό να αναρτούν πινακίδες σε σηµεία έξω από το

πεδίο οπτικογράφησης, οι οποίες θα προειδοποιούν ότι πραγµατοποιείται οπτικογράφηση.

Μπορεί να είναι αρκετό η πινακίδα να δείχνει µόνο την εικόνα µιας κάµερας. Πρέπει όµως,

να αναγράφει τουλάχιστον την ταυτότητα του ατόµου ή του οργανισµού που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της κάµερας και το σκοπό της οπτικογράφησης.

Είναι επίσης επιθυµητό να αναγράφονται ορισµένες πληροφορίες για επικοινωνία, όπως διεύθυνση και το τηλέφωνο του υπεύθυνου.

Τα άτοµα που είναι πιθανόν να οπτικογραφηθούν, πρέπει να προειδοποιούνται για το γεγονός µε µια πινακίδα που θα τους δίνει την ευκαιρία να αποφύγουν την οπτικογράφηση.

Αυτό σηµαίνει ότι η πινακίδα θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρο εκτός του πεδίου οπτικογράφησης του ΚΚΒΠ ή εντός του πεδίου, σε σηµείο πριν να µπορούν οι κάµερες να καταγράψουν τα άτοµα.

Αυτό θα συµβαίνει για παράδειγµα, στις εισόδους καταστηµάτων, γραφείων, γηπέδων κ.λπ. και στην αρχή των δρόµων που είναι υπό παρακολούθηση ή αν οι κάµερες είναι στο δρόµο, σε σηµείο πριν τα άτοµα εισέλθουν στο πεδίο παρακολούθησης.

Το µέγεθος και η θέση των πινακίδων, θα εξαρτάται κάθε φορά από τις ιδιαίτερες

περιστάσεις. Πρέπει να είναι ορατές και να διαβάζονται από άτοµα µε µέτρια όραση. ∆εν

πρέπει να αναρτούνται σε άβολες θέσεις ή να επισκιάζονται από άλλα οπτικά εµπόδια.

Για παράδειγµα, µια πινακίδα στο ύψος των µατιών δίπλα από την είσοδο σε µια τράπεζα, πρέπει να διαβάζεται από κάποιον που στέκεται µπροστά της. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να είναι

ιδιαίτερα µεγάλη ή να έχει χαρακτηριστικά µεγάλα γράµµατα.

Όµως, αν για κάποιο λόγο µια πινακίδα χρειαστεί να τοποθετηθεί πιο ψηλά από το ύψος των µατιών, αυτή επιβάλλεται να είναι µεγαλύτερη και µε µεγαλύτερα γράµµατα, για να διαβάζεται από χαµηλότερα.

Οι πινακίδες που προορίζονται για αυτοκίνητα σε κίνηση, για παράδειγµα στην είσοδο ενός χώρου στάθµευσης ή σε ένα µέρος του δρόµου που βίντεο – παρακολουθείται, θα πρέπει να είναι µεγαλύτερες και µε µεγαλύτερα γράµµατα.

Για τις καταγγελίες έχει ενημερωθεί το αστυνομικό τμήμα του Καναλακίου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας και Ιερά Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού.