παπαντωνίου-καρτάλη-η-πρώτη-του-σύζυγ-548385
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.10.2018 | 19:46

Παπαντωνίου -Καρτάλη: Η πρώτη του σύζυγος που τον «απογείωσε» & έφυγε νωρίς

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από το χώρο της πολιτικής έχουν να λένε για την καθοριστική συμβολή της Λίας Καρτάλη στην πολιτική ανέλιξη του Γιάννου Παπαντωνίου. Με καταγωγή από μία από τις επιφανέστερες οικογένειες του Βόλου, η Λία γνώρισε το νεαρό τότε Γιάννο στο Παρίσι, ερωτεύθηκαν παράφορα και παντρεύτηκαν.

Γιάννος Παπαντωνίου και Λία Καρτάλη παντρεύτηκαν στις 26 Μαΐου 1972 στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παρίσι. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, γεννημένος το 1949, δεν γνωρίζει πατέρα. Μεγαλώνει υπό την αυστηρή καθοδήγηση της υπερπροστατευτικής μητέρας του, διευθύντριας στο ελληνικό Δημόσιο. Η Μαρία-Αμαλία Γ. Καρτάλη, από την άλλη, ήταν κόρη του μεγάλου πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη και της Εριφύλης Καρτάλη, με δυναμική παρουσία στα πολιτικά σαλόνια της εποχής. Η Λία θα του δώσει στην πραγματικότητα το διαβατήριο για την πολιτική του καριέρα.

Έμειναν μαζί πολλά χρόνια, έχοντας αποκτήσει ένα γιο και μια κόρη. Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά. Η Λία κατέθεσε αγωγή διαζυγίου, η οποία ωστόσο δεν εκδικάστηκε ποτέ, καθώς λίγο καιρό μετά έχασε της ζωή της… Έπειτα από χρόνια ο Γιάννος Παπαντωνίου παντρεύτηκε την πρώην γραμματέα του, Ρούλα.