παπαευαγγέλου-θα-εισηγηθούμε-τον-εμβ-906365
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.07.2021 | 12:00

Παπαευαγγέλου: Θα εισηγηθούμε τον εμβολιασμό στις ηλικίες 15-17 ετών

Το θέμα των παιδιών έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου “υπάρχει σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17 ετών. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης”.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι “δεν είναι προνόμιο της μετάλλαξης Δέλτα να χτυπάει παιδιά. Απλώς είναι μια μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, οπότε σε όποιο σπίτι μπει, θα νοσήσουν όλοι, όσοι είναι ανεμβολίαστοι. Άρα και τα παιδιά που ανήκουν στους ανεμβολίαστους θα νοσήσουν. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να το περάσουν ασυμπτωματικά ή με ήπια νόσηση. Όσο αυξάνονται οι ηλικίες, τότε συμπεριφέρεται ο ιός περίπου όπως στους ενήλικες. Στα μικρά παιδιά κάτω του έτους, τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο”.

“Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι” συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.